kozepkoritemplomokutja@gmail.com +36 30/446-8383

Szent László örökségtúra

A Felső-Tisza-vidék nyugati felének meghódítása

Jelentkezem a túrára

2021. június 25.

A Középkori Templomok Útja Egyesület és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága 2021. június 25. és június 27. között három napos kerékpáros örökségtúrát szervez, melynek célja a Felső-Tisza-vidék nyugati felének meghódítása. Az örökségtúrán a Felső-Tisza-vidék kiemelt jelentőségű régészeti emlékhelyeit, középkori egyházi építészeti emlékeit, reneszánsz kastélyait és természetvédelmi területeit mutatjuk be.

A túra fókuszában Szent László, a magyar történelem egyik legjelentősebb uralkodója áll, akihez több emlékhely kötődik a régióban. A hozzá kötődő örökséghelyszíneken  megismerhetitek életútját, uralkodói munkásságát, háborúit, törvényeit, művészeti ábrázolásait. Szent László tematikája mellett egy másik szálon is fut a történet, amelyben a régészeté a főszerep. Ez az örökségtúra lényegében egy történelmi időutazás a honfoglalás és az Árpádok-korába. Bemutatjuk nektek a Kárpát-medence leggazdagabb honfoglaláskori temetőit a Rétközben és a Bodrogközben. A lelőhelyek felfedezését követően, a túra zárónapján rendhagyó módon ellátogatunk a Nyíregyházi Jósa András Múzeumba, ahol az Elit alakulat 2.0 időszaki kiállításon megtekinthetitek az előkerült leleteket is.  Egy másik kiemelkedő jelentőségű régészeti emlékhelyet is felkeresünk. Szabolcs településen Közép-Európa legnagyobb épségben maradt földvárán keresztül mutatjuk be az Árpád-kor várépítészet sajátosságait. És természetesen találkozhattok az Árpád-kori templomépítészet jellegzetes példáival is a túra során. Bemutatjuk a Felső-Tisza-vidék egyik legrejtélyesebb műemlékét Karcsán, a legrégebbi templomot Szabolcson. Az Alföld legjelentősebb reneszánsz kastélyaihoz kalauzoljuk el a résztvevőket Vaján és Pácinban. A régészeti, építészeti emlékek mellett a térség néprajzi hagyományaival, sajátosságaival is meg fogtok ismerkedni. Cigándon ellátogatunk a Bodrogközi múzeumportára, ahol a bodrogközi néphagyományok után eredünk. Az épített, kulturális emlékek mellett a természetvédelmi területek bemutatása is hangsúlyos lesz ezen a túrán, amelyek bemutatásában a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságának szakvezetői lesznek segítségetekre. Ellátogatunk a Vajai-tó és a Baktalórántházi erdő, valamint a Tiszatelek-Tiszabercel ártér természetvédelmi területhez. A túra különlegessége, hogy utunkat a Tisza és holtágai, az árterek galéria erdei szegélyezik. Ha szereted a történelmet és műemlékeket, érdekel a magyar középkor, lenyűgöznek a természetvédelmi területek hidd el ezt a túrát élvezni fogod. Csatlakozz te is az egyik legnépszerűbb örökségtúránkhoz és fedezd fel a Felső-Tisza-vidék ismeretlen arcát.

 

Első nap (2021. június 25.):  táv hossza: 71,3 km.

Indulás

Gyülekező Vaján a Vay-várkastély előtt 9.30-10.00 között, indulás 10.00 órakor. Azok, akik vasúttal érkeznek, egyedileg kell leszervezniük a vasúti közlekedésüket és a kerékpárszállítást, ezért kérjük időben tájékozódjanak a MÁV-nál. Amennyiben igényt tart rá a jelentkező a kerékpárszállítást térítés ellenében tudjuk vállalni 20 db kerékpárig Nyíregyháza és Vaja között. A szállítás biztosításának költsége 1.000 Ft/kerékpár. 

Útvonal

Vaja - Baktalórántháza (16,8 km) - Laskod (10,7 km) - Anarcs (17,3 km) - Kisvárda (6,1 km) - Dombrád (20,4 km)

Látnivalók

Vajai Őstó, Vay-várkastély és református templom; Baktalórántházi erdőrezervátum; Baktalórántházai római katolikus templom; Laskodi református templom; Anarcsi Czóbel-kúria és református templom; Kisvárda történelmi városközpontja.

Ebéd Az első napon ebédre étkezési lehetőséget nem biztosítunk.

Szállás és vacsora

 

Dombrád, Strand Motel és Étterem http://www.dombradtiszapart.hu/

 

Második nap (2021. június 26.): A táv hossza: 78,7 km

Útvonal

Dombrád - Cigánd (16 km) - Pácin (13 km) - Karcsa (4,1 km) - Karos (6,3 km) - Tiszabercel (23,6 km) - Gávavencsellő (9,4 km) - Szabolcs (6,3 km)

Látnivalók

Cigánd, Bodrogközi Múzeumporta; Pácini Mágocsy-kastély; Karcsai rotunda templom; Karosi honfoglalás kori temető; Tiszatelek-Tiszabercel ártér természetvédelmi terület, Bessenyei emlékház és műemlék szivattyútelep Tiszabercelen

Kései ebéd

Tiszabercel, Kérész kikötő és étterem: http://www.kereszkikoto.hu/

Szállás

 

Szabolcs, Tőrös Panzió (minőségi szálláshely). Nagyobb részvételi száma esetén a településen lévő falusi vendégházak.

 

Harmadik nap (2021. június 27.): A táv hossza: 46,8 km.

Útvonal

Szabolcs - Tokaj (10,8 km) – Rakamaz (5,7 km) – Nyírtelek (19,3 km) – Nyíregyháza (11 km) 

Látnivalók

Szabolcsi földvár és árpád-kori templom; Tokaj történelmi városközpontja, Nyíregyházi Jósa András Múzeum Elit Alakulat 2.0 időszaki kiállítása.

Ebéd

Tokajban szabadon válaszható

Visszaút

Nyíregyházára kerékpárral a délutáni órákban, a túra a Jósa András Múzeum időszaki régészeti kiállításának megtekintésével zárul.


 

A túra teljes hossza

196,6 km

Költségek

A túra önköltséges, az étkezés gyakorisága szabadon választott, amelyet a túra előtt pontosítunk! Az önköltség mértékéről a regisztráció folyamán tájékoztatjuk a jelentkezőket. Részvételi, nevezési díjat nem számítunk fel. A kerékpártúra időtartama alatt szervezett idegenvezetést, túravezetést és kerékpáros szervízszolgáltatást ingyenesen biztosítunk.

Kerékpárbérlés

Igény esetén vadonatúj, a KRESZ előírásainak megfelelő minőségi kerékpárokat biztosítunk a résztvevőknek az örökségtúra időtartama alatt, melynek napi díja 3500 Ft/kerékpár/nap. A túra teljes időtartamára 9000 Ft ellenében lehet bérelni bringákat. A kerékpárokhoz fejvédőt is biztosítunk. Kerékpárbérlési szándékát kérjük jelezze a regisztráció során. Igény esetén a Hortobányi Nemzeti Park Igazgatóságától ebike bérlésére is van lehetőség, melynek díja 7000 Ft/nap. Kerékpárbérlési szándékát kérjük jelezze a regisztráció során.

Kerékpárszállítás

20 db kerékpár szállítását tudjuk vállalni június 26.-én Nyíregyháza és Vaja között. A kerékpárszállítás díja kerékpáronként 1000 Ft. A kerékpárok átvétele a túra napján Nyíregyházán történik meg a szervező által megadott helyen és időben.

Csomagszállítás

A túra időtartama a szervező által biztosított kísérő autó igény esetén, térítés ellenében, korlátozott mértékben vállal csomagszállítást a résztvevők számára. 

Felszerelés

A KRESZ - előírásnak megfelelő, megfelelő műszaki állapotban lévő kerékpár és kötelező illetve javasolt felszerelései!

Túravezetők

Szatmári István - Hunyadi Tünde - Deák Attila

Jelentkezési határidő

2021. június 23. (24:00 óra) a megadott elérhetőségeken.

További információk

Középkori Templomok Útja Egyesület
e-mail: kozepkoritemplomokutja@gmail.com
telefon: +36 30/446-8383
www.facebook.com/oroksegtura
www.oroksegtura.hu

 

A túrákon történő részvétel az aktuális járványügyi rendelkezések betartásával lehetséges! A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt, a rendező szervezettel szemben semmiféle kártérítési igénnyel nem léphet fel.  A program változtatási jogát fenntartjuk!

Fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket!

Ezen a honlapon egy csodálatos világ fog eléd tárulni, amely ismeretlenségével, bájával, hangulatos kis falvaiban megbúvó műemlékeivel, rejtőzködő kincseivel mindenkit rabul ejt. Ismerd meg örökséghelyszíneit, indulj el örökségtúráin és fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket.