kozepkoritemplomokutja@gmail.com +36 30/446-8383

Dél-Nyírségi kerékpáros örökségkör

Kerékpártúra a Nyírség kiemelt történelmi emlékhelyei és örökséghelyszínei között

Jelentkezem a túrára

2021. július 03.

 A Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. és a Középkori Templomok Útja Egyesület szervezésében 2021. július 3.-án (szombat) újabb keréktúra indul. A Dél-Nyírségi kerékpáros örökségkörön a Nyírség legizgalmasabb kulturális örökségének felfedezésére indulhattok. Olyan örökséghelyszínekkel, műemlékekkel ismerkedhettek meg, amelyek Magyaroroszág fontos történelmi és szakrális emlékhelyei, meghatározó jelentőségű művészettörténeti emlékei.

A görög katolikus máripócsi székesegyház a Kárpát-medence egyik legjelentősebb zarándokhelye. A nemzetközi szinten is számon tartott nyírbátori református templom, a magyar művészettörténet egyik legjelentősebb késő gótikus és kora reneszánsz művészettörténeti emléke. A Báthori István Múzeumban található csonka stallum a történelmi Magyarország egyik legszebb bútorművészeti alkotása. A nyírbátori minorita templomban található barokk oltárok szintén országosan jegyzett művészeti értékek. Bár az eredti állapotából keveset mutat, a Báthory várkastély a fontosabb magyar reneszánsz emlékhelyek egyike, amely fontos történelmi eseményeknek adott otthont.  A túra során a Báthori család legendás múltjával és a magyar történelmet formáló jelentőségével is meg fogtok ismerkedni. A Kállayak egykori birtokközpontjában Kállósemjénben álló kúria pedig a Kállay család múltjába enged betekintést. Pócspetri neve is ismerősen csenghet, ez az a falu, amelyet az 1948-ben történt események miatt a kollektív bűnösség vádjával sújtottak. Ha szeretitek a régi históriákat, az építészeti emlékeket, ha érdeklődtök a művészettörténelem iránt, amennyiben kíváncsiak vagytok a csodákra, a magyar történelmet formáló családok legendás múltjára, akkor ezt a túrát semmi esetre sem hagyjátok ki. Az örökségkör alapvetően egy Nagykállóból induló kerékpáros körtúra, amely Kállósemjén, Pócspetri, Máriapócs, Nyírgyulaj, Nyírbátor, Nyírbogát, Nyírgelse, Nyírgelse, Nyírmihálydi, Szakoly, Balkány, Biri érintésével érkezik vissza Nagykállóba. Tehát indulhattok velünk Nyíregyházáról vagy csatlakozhattok hozzánk Nagykállóban. Nagykállói csatlakozás esetén a túra hossza 74 kilométer, Nyíregyházi indulás esetében meghaladja a 100 kilométert. A körtúra nagy részét kerékpárúton tesszük meg, illetve egyes szakaszokon alacsony forgalmú mellékutakon.

 

Indulás

Gyülekező Nyíregyházán a Kossuth téren 7.00 órakor, indulás 7.30 órakor. Akik Nagykállóban csatlakoznak a csoporthoz 8.45-kor várjuk őket a város főterén, a Szabadság téren.

Útvonal

Nyíregyháza-Nyírjes-Nagyszállás-Nagykálló-Kállósemjén-Pócspetri-Máriapócs-Nyírbátor-Nyírbogát-Nyírmihálydi-Szakoly-Balkány-Biri-Nagykálló-Nagyszállás-Nyírjes-Nyíregyháza

Térkép

https://www.google.com/maps/d/u/0/edit?mid=1bZpJYN_K2TiEQ8uofWwij-4fTt4Y4YfS&usp=sharing

Látnivalók

Nagykálló volt vármegyeháza, Rákóczi-torony, Kállósemjéni Kállay-kúria, Pócspetri történelmi emlékhely, Máriapócsi görög katolikus székesegyház, Nyírbátori minorita templom; Nyírbátori várostörténeti sétány; Nyírbátori református templom; Báthory várkastély; Nyírmihálydi református templom.

A túra teljes hossza

Nyíregyházi indulás esetén: 107 km
Nagykállói csatlakozás esetén: 74 km

Költségek

Részvételi díj 1000 Ft/fő, amelyet a Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft.-nek szükséges megfizetni. A díj tartalmazza a túraszervezés, túravezetés, szakvezetés és kerékpáros szervízszolgáltatás díját. A belépők megfizetése önköltséges.

Kerékpárbérlés

Kerékpárbérlés    A túrák ideje alatt kedvezményes túrakerékpár-bérlési lehetőséget biztosítunk, melynek összege 3500 Ft helyett 2500 Ft / kerékpár / túra. Kerékpárbérlési szándékát kérjük jelezze a regisztráció során.

Felszerelés

A KRESZ - előírásnak megfelelő, megfelelő műszaki állapotban lévő kerékpár és kötelező illetve javasolt felszerelései, valamint pótbelső.

Szervezők

Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. 
Középkori Templomok Útja Egyesület

Szakvezető, túravezető

Deák Attila – Bálint János

Jelentkezési határidő

2021. július 2. (12:00 óra) a megadott elérhetőségeken.

További információk

Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. 
e-mail: tdm@nyiregyhaza.info.hu
telefon: +36 42 310-735
https://www.facebook.com/visitnyiregyhaza/ 
https://nyiregyhaza.info.hu/

Középkori Templomok Útja Egyesület
e-mail: kozepkoritemplomokutja@gmail.com
telefon: +36 30/446-8383
www.facebook.com/oroksegtura
www.oroksegtura.hu

A túrákon történő részvétel az aktuális járványügyi rendelkezések betartásával lehetséges! A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt, a rendező szervezettel szemben semmiféle kártérítési igénnyel nem léphet fel.  A program változtatási jogát fenntartjuk!

Fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket!

Ezen a honlapon egy csodálatos világ fog eléd tárulni, amely ismeretlenségével, bájával, hangulatos kis falvaiban megbúvó műemlékeivel, rejtőzködő kincseivel mindenkit rabul ejt. Ismerd meg örökséghelyszíneit, indulj el örökségtúráin és fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket.