kozepkoritemplomokutja@gmail.com +36 30/446-8383

Tirpák telepesek nyomában - 270 éves útvonalon

Kerékpártúra a bokortanyák világában

Jelentkezem a túrára

2023. szeptember 16.

A Középkori Templomok Útja Egyesület szervezésében 2023. szeptember 16-án, szombaton újra Nyíregyháza tirpák emlékhelyei és a bokortanyák megismerésére indulhatunk, a helyi vízfolyások jelentőségét is megismerhetjük egy tartalmas kerékpártúra keretében.

Az örökségtúra célja a bokortanyák hálózatának megismerésén túl, a már többször bejárt tucatnyi tanyán a változások megfigyelése (szántók és kertek megújulása, felújított nádfedeles házak, iskolatörténeti emlékek). A sajátos településszerkezetű bokortanyákon a résztvevők bepillanthatnak a tanyai életmódba, egy-két gazdálkodó életébe, portájára. A túra végén a bronzba öntött városalapító atyák társaságában egy jóízű estebéd elfogyasztására lesz lehetőség a Tirpák fesztiválon. 

Indulás

Gyülekező 8.30-9.00 óra között a Nyíregyházi Evangélikus Nagytemplomnál (Nyíregyháza, Luther tér)

Útvonal

Nyíregyháza, Evangélikus Nagytemplom – Salamonbokor – LEGO-gyár teherporta – földúton haladva Rókabokor – Mohosbokor – nyugatra a négyes elágazáshoz – Sulyánbokor – újra kövezett út, majd 1 km-es szakasz a 36-os főút – Markóbokor – Halmosbokor – Horváthbokor – Nyírtelek – Nyíregyháza

Térkép

https://www.google.com/maps/d/u/0/edit?mid=16KOzPgaY02aOjrAGOzIth0Yzm2sciLm6&usp=sharing

Látnivalók

A kívül-belül felújított nyíregyházi Evangélikus Nagytemplom és a már ismert jelentőségű Szarvasi Paléta megtekintése után nyugatra indulunk ki a városból. Salamonbokorban megnézzük, hogy mekkora a víz a Mandabokri és a Simai főfolyás találkozásánál. Majd az urbanizált egyutcás tanya végigkerekezése után a LEGO-gyár háta mögé vesszük az irányt, majd már földúton haladva, Gerhátbokort érintve Róka-, Mohos-, Sulyánbokor tipikus bokortanyás település-szerkezetének megtekintése következik. Ezeken a tanyákon meg¬-nézhetjük, hogyan hozzák rendbe, újítják meg autentikusan a nád-fedeles házakat. Mohos és Sulyán között az idén nyugatra haladunk, a Bene-halom felé vezető elágazásig. Sulyánbokorban várhatóan hűsülünk, (vagy beállunk az eső elől) a 70 éves tölgyfa alá, melyet a betelepítés 200. évfordulójára ültettek. Még Nagycserkesz előtt északra fordulunk Markóbokor felé. Halmosbokornál a Tirpák emlékhelynél és egy „békebeli” kocsmában frissülhetünk. Az idén betérünk Horváthbokorba, hogy itt is megnézzük az iskolaépületet és a tanyaközi kövezett kutat, majd Nyírtelekre utána Nyíregyházára érkezünk. A Városalapító Atyák szobra tövében a Tirpák fesztiválra érkezve megkóstolhatjuk a hagyományos ételeket.

A túra teljes hossza

35 km, aszfalt úton és homokos, esetleg sáros dűlőutakon

Javasolt felszerelés

A KRESZ - előírásnak megfelelő, megfelelő műszaki állapotban lévő kerékpár és kötelező illetve javasolt felszerelései!

Szervező

Középkori Templomok Útja Egyesület

Szakvezető, túravezető

Bácskainé Dr. Pristyák Erika
Bácskai László

Jelentkezési határidő

2023. szeptember 15. (18:00 óra) a megadott elérhetőségeken.

További információk

Középkori Templomok Útja Egyesület
e-mail: kozepkoritemplomokutja@gmail.compristyak.erika@nye.hu
telefon: +36 70/935-6438
www.facebook.com/oroksegtura
www.oroksegtura.hu

A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt, a rendező szervezettel szemben semmiféle kártérítési igénnyel nem léphet fel.

A program változtatási jogát fenntartjuk! Megfelelő tartalék gumibelsőt és vizet mindenki hozzon magával a túrára! 

 

Fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket!

Ezen a honlapon egy csodálatos világ fog eléd tárulni, amely ismeretlenségével, bájával, hangulatos kis falvaiban megbúvó műemlékeivel, rejtőzködő kincseivel mindenkit rabul ejt. Ismerd meg örökséghelyszíneit, indulj el örökségtúráin és fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket.