kozepkoritemplomokutja@gmail.com +36 30/446-8383

Örökségtúra a Bükkben

Középkori templomok és szerzetesrendek

Jelentkezem a túrára

2023. szeptember 22.

A Középkori Templomok Útja Egyesület szervezésében induló örökségtúrával 2023. szeptember 22. (péntek) és szeptember 24. (vasárnap) között ezúttal a Bükk meghódítására indulhattok.

A túra célja az ősz színeit magára öltő hegyvidék legszebb, művészettörténeti szempontból kiemelkedő jelentőségű templomainak és kolostorromjainak, valamint várainak bemutatása. Az útvonalunk a Bükk keleti oldaláról, Miskolcról indul és a nyugati oldalán, Egerben ér véget.

Örökségtúra a Bükkben

A három nap során megismerkedünk a csodálatos, gótikus eredetű avasi református templommal Miskolcon, majd a Bükkszentléleki pálos szerzetesrend egyik leghíresebb kolostorával, és a Bélapátfalvai ciszterci szerzetesrend apátságával. Tarnaszentmárián és Feldebrőn találkozhattok hazánk egyik legrégebben épült templomaival, melynek altemplomai páratlan kincseket rejtenek.  Utunk folyamán ellátogatunk a lillafüredi kastélyszállóhoz és Európa egyik egyedülálló ipartörténeti műemlékéhez, az újmassai őskohóhoz, illetve a siroki várhoz is. A túra zárónapján egy rendhagyó vezetett séta keretében megismerkedünk Eger történelmével, ikonikus épületeivel, kulturális örökségével.

Erre a túrára elsősorban azok jelentkezését várjuk, akik képesek dacolni a jelentősebb szintemelkedésekkel és szeretik a kihívásokat. Az útvonalon komolyabb szintkülönbség az első napon Lillafüred és Bükkszentlélek között, valamint a második napon Egerbakta és Sirok között lesz.

A csoportot a túra teljes időtartama alatt egy 9 személyes kisbusz és kerékpárszállító utánfutó követ, amely a nagyobb megpróbáltatások esetén a túrázók számára igénybe vehető.

 

Első nap (2023. szeptember 22.): A táv hossza: 65 km.

Indulás

Indulás    Gyülekező Miskolcon, a Tiszai Pályaudvar előtt 9.30 órakor, indulás 10.30 órakor.
Azok, akik vasúttal érkeznek, egyénileg kell megszervezniük a vasúti közlekedésüket és a kerékpárszállítást, ezért kérjük, időben tájékozódjanak a MÁV-nál.
Igény esetén kerékpár szállítási lehetőséget biztosítunk Nyíregyháza és Miskolc között, melyet a regisztrációkor szükséges jelezni.

Útvonal

Miskolc – Lillafüred (17 km) – Újmassa (3,6 km) – Bükkszentlélek (9,7 km) – Mályinka (12,3 km) – Dédestapolcsány (2 km) – Nagyvisnyó (8 km) – Szilvásvárad (5,3 km) – Bélapátfalva (6,6 km)

Látnivalók

Avasi református templom (Miskolc), Diósgyőri vár (csak külső megtekintés), Lillafüredi kastélyszálló és vízesés, Újmassai őskohó, Dédes-szentléleki Pálos monostor (Bükkszentlélek), Szalajka-völgy és Fátyol-vízesés (Szilvásvárad)  

Ebéd

Az első napon étkezési lehetőséget ebéd alkalmával nem biztosítunk.

Szállás

Kalcit Motel - Bélapátfalva

Vacsora

 

 A’la carte, Bélapátfalva éttermeiben

 

Második nap (2023. szeptember 23.): A táv hossza: 87,5 km

Útvonal

Útvonal    Bélapátfalva – Mikófalva (4,7 km) – Bekölce (5,6 km) – Egercsehi (3,6 km) – Szúcs (3,2 km) – Egerbocs (2,8 km) – Bátor (4,6 km) – Egerbakta (8,5 km) – Sirok (10,6 km) – Tarnaszentmária (7,9 km) – Verpelét (7,4 km) - Feldebrő (4,5 km) - Verpelét (4,5 km) – Egerszalók (10,6 km) – Eger (9 km)

Látnivalók

Bélapátfalvai ciszterci apátság, Siroki vár, Tarnaszentmária római katolikus templom, Feldebrői római katolikus templom

Ebéd

Szervezés alatt

Szállás

Deák 53 Apartman, Eger

Vacsora

 

A’la carte Eger éttermeiben

 

Harmadik nap (2022. szeptember 24.): A táv hossza: 0 km

Útvonal

Városnéző séta Eger belvárosában

Látnivalók

Vezetett város túra során Eger főbb nevezetességeinek megtekintése, helyi idegenvezető vezetésével.

Ebéd

Ebédet erre a napra nem biztosítunk szervezett keretek között, egyénileg megoldható Eger belvárosában.

Visszaút

A hazautat mindenkinek egyénileg szükséges megoldania. Amennyiben valaki vasúttal szeretne hazajutni, kora délutáni indulással már kalkulálhat. A kerékpárokat Eger és Nyíregyháza között külön térítés ellenében el tudjuk szállítani. Transzferszolgáltatás keretében a sofőröket korlátozott létszámban (8 főig) Eger és Miskolc között át tudjuk szállítani a túra nyitópontjára (Miskolc) a program záró napján.


 

A túra teljes hossza

152,5 km

Térkép

https://www.google.com/maps/d/u/0/viewer?mid=1JgfGafyT5-Z070nFAeHBknk_dnCHf791&ll=48.085107172842%2C20.38069059075332&z=11

Nehézségi szint

Haladó

Költségek

Részvételi díj: 1.500 Ft/nap, mely tartalmazza a kerékpártúra időtartama alatt szervezett szakvezetést, túravezetést és kerékpáros szervízszolgáltatást.
A túra önköltséges, az étkezés gyakorisága szabadon választott, amelyet a túra előtt pontosítunk! Az önköltség mértékéről a regisztráció lezárultával tájékoztatjuk a jelentkezőket. A szállások és étkezések díjáról a megadott honlapokon előzetesen tájékozódhatnak a résztvevők.
Az egyes helyszínekre a belépőket mindenkinek egyénileg szükséges fizetnie. Egerben a vezetett városnézést helyi idegenvezető bevonásával biztosítjuk az általa meghatározott díjszabásban.
Figyelem! A regisztráció határideje (szeptember 15.) után, a túra hetében történő egyéni visszamondás esetén a jelentkezőnek a ráeső szállásdíj költségét meg kell térítenie!

Kerékpárszállítás

A szállítható kerékpárok száma maximum 20 db; az igényeket a regisztrációk érkezési sorrendjében tudjuk elfogadni.
A szállítás szeptember 22-én (péntek) Nyíregyházától Miskolcig, szeptember 24-én (vasárnap) pedig Egerből és Nyíregyházáig történik.
A kerékpárszállítás díja kerékpáronként Nyíregyháza-Miskolc között 1.000 Ft/kerékpár; Eger-Nyíregyháza között szintén 1.000 Ft/kerékpár.
A bringák átadására szeptember 22-én (péntek) 6.00 – 6.30 között tudunk lehetőséget biztosítani.
Átvétel helyszíne: Nyíregyháza. Pontos címről a jelentkezés lezárultát követően tudunk tájékoztatást adni.

Kerékpár és e-bike bérlés

Igény esetén a KRESZ előírásainak megfelelő KTM Joy és GEPIDA Alboin 300-as kerékpárokat biztosítunk a résztvevőknek az örökségtúra időtartama alatt, melynek napi díja 3.500 Ft/kerékpár/nap. A túra teljes időtartamára 7.000 Ft ellenében lehet bérelni ezeket a bringákat. A kerékpárokhoz fejvédőt biztosítunk.
E-bike bérlésére is van lehetőség, melynek költsége 8.000 Ft/nap, a túra teljes időtartamára 16.000 Ft/fő.
Kerékpárbérlési és szállítási szándékát kérjük, jelezze a regisztráció során. Az egyesülettől bérelt kerékpárok átvétele a túra nyitópontján, Miskolcon történik.

Csomagszállítás

A túra időtartama alatt a szervező folyamatos kísérő autót biztosít a túrán résztvevők számára.
A kisbusz igény esetén - térítés ellenében - korlátozott mértékben vállal csomagszállítást a résztvevők számára. A csomagszállítás díja 1.000 Ft/fő a túra teljes időtartama alatt.

Felszerelés

A KRESZ - előírásnak megfelelő, megfelelő műszaki állapotban lévő kerékpár és kötelező illetve javasolt felszerelései!

Szervezők Szondi Károly - Hunyadi Tünde

Szakvezető,
túravezetők

Szatmári István - Szondi Károly - Hunyadi Tünde

Jelentkezési határidő

2023. szeptember 15. (péntek), 12:00 óra, a megadott elérhetőségeken, és a www.oroksegtura.hu oldalon történő regisztrációval.

További információk

Középkori Templomok Útja Egyesület
e-mail: kozepkoritemplomokutja@gmail.com
telefon: +36 70/466-7874; +36 30/453-7767
www.facebook.com/oroksegtura
www.oroksegtura.hu

A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt, a rendező szervezettel szemben semmiféle kártérítési igénnyel nem léphet fel.
A túra minimum 10 fő jelentkezése esetén indul el!
A program változtatási jogát fenntartjuk!

Fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket!

Ezen a honlapon egy csodálatos világ fog eléd tárulni, amely ismeretlenségével, bájával, hangulatos kis falvaiban megbúvó műemlékeivel, rejtőzködő kincseivel mindenkit rabul ejt. Ismerd meg örökséghelyszíneit, indulj el örökségtúráin és fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket.