kozepkoritemplomokutja@gmail.com +36 30/446-8383

Várostörténeti kerékpártúra Nyíregyházán

Jelentkezem a túrára

2024. május 18.

A nyíregyházi bringakör keretében Nyíregyháza felfedezésére indulhattok egy izgalmas kerékpártúrával. A Középkori Templomok Útja Egyesület által szervezett és a Tekerj a zöldbe! programsorozat részeként megvalósuló 40 kilométeres túrát elsősorban azoknak ajánljuk, akik szeretnének megismerkedni Nyíregyháza történelmével, emblematikus épületeivel, kulturális és természeti örökségével. Tapasztalni fogjátok, hogy Nyíregyháza a parkok, terek városa, éppen ebből adódóan a belváros felfedezését térről térre fogjuk megtenni.

Várostörténeti kerékpártúra Nyíregyházán

A túra Nyíregyháza belvárosából, a Kossuth térről indul, ezt követően egy kis 1,5 kilométeres belvárosi kör megtételével, a Hősök tere, a Bessenyei tér, a Benczúr tér, majd a Luther tér felé indulva ismerkedünk meg a városközpont meghatározó épületeivel. A belvárosi körtúra után Sóstógyógyfürdő felé indulunk, de útközben megállunk még a Nyíregyházi Egyetemnél, amelynek környezetében számos látványosság sorakozik (a zsidó temető, a Bencs villa, a botanikus kert). Ezt követően a Sóstói-erdő erdei útjain és kerékpárúton jutunk el Sóstógyógyfürdőre. A Sóstói-tó megkerülése során megismerkedhettek a városrész kialakulásának történetével és reprezentatív műemlék épületeivel. Sóstót elhagyva indul a túra tekerősebb része, Libabokor irányába egy árnyas, alacsony forgalmú mellékúton megyünk tovább, majd a Nyíregyházával szomszédos Nyírturára érkezünk meg. Csak kevesek számára ismert, hogy Nyírturán áll egy 15. században épült, szenzációs gótikus templom, melynek késő gótikus kapuzata és falképei rendkívül látványosak, a művészettörténeti szakirodalom számára is jegyzett értéket képviselnek. A túra zárásaként a Nyírtura-Nyíregyháza közötti kerékpárúton érkezünk vissza Nyíregyháza belvárosába. Vágjunk hát bele a nyíregyházi bringakörbe, ismerjétek meg Nyíregyházát, úgy, ahogy talán még soha nem tettétek!

Indulás

Gyülekező és regisztráció Nyíregyházán a Kossuth téren 8.30 órától, indulás 9.00 órakor.

Útvonal

Nyíregyháza Kossuth tér – Hősök tere – Bessenyei tér – Benczúr tér – Országzászló tér – Luther tér – Nyíregyházi Egyetem és környéke – Sóstói-erdő – Sóstógyógyfürdő – Körmendi-tanya – Libabokor – Nyírtura – Nyíregyháza, Bujtosi-tavak – Kossuth tér

Térkép

https://www.google.com/maps/d/u/0/viewer?mid=1-aYTIUOYJzzov-YVEaM8vyX4JIYYddTK&fbclid=IwAR1kCGZxrkf9Lmu2WSiS00BDF4U5K-vWhy-a7qozXn6SCar1O8RLLjVs84I&ll=47.99084741259986%2C21.768934999999985&z=12

Látnivalók

Kossuth tér, Hősök tere, Bessenyei tér, Benczúr tér, Országzászló tér, Luther tér meghatározó épületei, terei, zsidó temető, Tuzson János Botanikus kert, Nyíregyházi Egyetem, Bencs villa, Sóstói-erdő, Sóstógyógyfürdő meghatározó épületei, műemlékei, Sóstói-tó, nyírturai református templom, Bujtosi-tó

A túra teljes hossza

37 km

Nehézségi szint

Könnyű

Költségek

Részvételi díj 1500 Ft/fő, amelyet a túra napján szükséges megfizetni készpénzes formában a túravezetőknek. A kerékpártúra időtartama alatt szervezett szakvezetést, túravezetést és kerékpáros szervizszolgáltatást biztosítunk, továbbá biztosítjuk a túra teljes körű szervezését és lebonyolítását. A belépők megfizetése önköltséges.

Kerékpár és e-bike bérlés

Kerékpárbérlés Igény esetén a KRESZ előírásainak megfelelő KTM Joy és GEPIDA Alboin 300 kerékpárokat biztosítunk a résztvevőknek az örökségtúra időtartama alatt, melynek díja 3500 Ft a túra teljes időtartamára. A kerékpárokhoz fejvédőt biztosítunk. Kerékpárbérlési szándékát kérjük, jelezze a regisztráció során.

Javasolt felszerelés

Saját kerékpár esetén a KRESZ - előírásnak megfelelő, megfelelő műszaki állapotban lévő kerékpár és kötelező illetve javasolt felszerelései!

Szervező

Középkori Templomok Útja Egyesület

Szakvezető, túravezető

Cservenyák Katalin (idegenvezető)
Dobos Péter

Jelentkezési határidő

2024. május 16. (csütörtök) a megadott elérhetőségeken, és a www.oroksegtura.hu regisztrációs felületén.

További információk

Középkori Templomok Útja Egyesület
e-mail: kozepkoritemplomokutja@gmail.com
telefon: +36 70/933-9820
www.facebook.com/oroksegtura
www.oroksegtura.hu

A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt, a rendező szervezettel szemben semmiféle kártérítési igénnyel nem léphet fel.

A program változtatási jogát fenntartjuk!

„A kerékpártúra a Tekerj a Zöldbe! túrasorozat részeként, a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség szervezésében az Aktív Magyarország támogatásával valósul meg.”


Jelentkezem a túrára

Fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket!

Ezen a honlapon egy csodálatos világ fog eléd tárulni, amely ismeretlenségével, bájával, hangulatos kis falvaiban megbúvó műemlékeivel, rejtőzködő kincseivel mindenkit rabul ejt. Ismerd meg örökséghelyszíneit, indulj el örökségtúráin és fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket.