kozepkoritemplomokutja@gmail.com +36 30/446-8383

Rétközi örökségkör

Jelentkezem a túrára

2024. május 25.

2024. május 25-én a Középkori Templomok Útja Egyesület szervezésében, a Tekerj a zöldbe! programsorozat részeként indul útjára egy különleges rétközi örökségkör, ugyanis ennek keretében Nyíregyházáról indulva ellátogatunk a szabolcsi földvárhoz, majd folytatjuk a kerékpártúrát Tiszabercel, Paszab, Kótaj felé.

Rétközi örökségkör

A kerékpártúra célja a Nyírség északi részének és a Felső-Tisza-vidék ártéri területeinek, falvainak megismerése. Láthatjuk, hogyan harap bele a Tisza a Nyírségi homokba és természetesen a Rétközi táj, a Tisza bal partján sorra húzódó falvakban fellelhető örökséghelyszíneit ismerhetjük meg. A Rétköz a Tisza felső szakaszának mélyártere, amely a Lónyai-csatorna és a Tisza között terül el Tuzsértól egészen Gávavencsellőig. A korábban használt Rétség elnevezésével elsősorban a Tisza árterében fekvő mocsaras területet értették: a víz birodalma volt egészen a 19. századig. Hajdan a Tisza ezernyi ere hálózta be, mely mocsaras, lápos vidékké formálta a tájat, megszabta az ott élők mindennapjait, kiemelt szerepe volt erre a halászatnak. Földművelést csak a rétből kiemelkedő hátakon lehetett folytatni. A Rétköz néprajzi arculatát nagymértékben formálta a víz, a vizek levezetését követően az egykori lápi községek mezőgazdasági településekké alakultak át és megszűnt a tájra jellemző ősi életforma.

A Nyíregyházáról induló 88 kilométeres rétközi örökségkör jelentős részben kerékpárúton halad, Nyírtelek, Rakamaz, Tímár, Szabolcs, Balsa, Gávavencsellő, Tiszabercel, Paszab, Buj, Kótaj települések érintésével. A túra során számos örökség¬helyszínnel, látványossággal ismerkedhetnek meg a résztvevők.

Indulás

Gyülekező Nyíregyházán a Kossuth téren 7.30 órakor, indulás 8,00 órakor.

Útvonal

Nyíregyháza - Nyírtelek (11 km) - Rakamaz (20 km) - Szabolcs (8 km) - Balsa - Gávavencsellő - Tiszabercel (14 km) - Paszab (3 km)- Buj (7 km) - Kótaj (11 km) - Nyíregyháza (14 km)

Térkép

https://www.google.com/maps/d/u/0/viewer?mid=1arE4gs1cRYue_PLqy3ZYxwVh4fK2FF8&ll=48.04215381230197%2C21.64936
4091450927&z=11&fbclid=IwAR2K3pIel9eMvqRhP0cD4TQLmE7pHSjoGdtp59OUkDoahkMY-QMXvZHJ4J0

Látnivalók

Rakamaz: Turul emlékmű, Szabolcs: földvár és Árpád-kori templom, Mudrány kúria; Balsa: hídfő; Gávavencsellő: Sváb-ház; Tiszabercel: Bessenyei-emlékház, szivattyútelep Paszab: Szőttesház; Buj: régi kisvasút állomás, Kótaj: Ibrányi-Fráter kúria

A túra teljes hossza

88 km

Nehézségi szint

Könnyű útvonal, kerékpárút és autóút falvak között, szembeszél gyakori

Költségek

Részvételi díj 1500 Ft/fő, amelyet a túra napján szükséges megfizetni készpénzes formában a túravezetőknek. A kerékpártúra időtartama alatt szervezett szakvezetést, túravezetést és kerékpáros szervízszolgáltatást biztosítunk, továbbá biztosítjuk a túra teljeskörű szervezését és lebonyolítását. A belépők megfizetése önköltséges.

Kerékpár és e-bike bérlés

Igény esetén a KRESZ előírásainak megfelelő kerékpárokat biztosítunk a résztvevőknek az örökségtúra időtartama alatt, melynek napi díja 3500 Ft/kerékpár. A kerékpárokhoz fejvédőt is biztosítunk. Kerékpárbérlési szándékát kérjük, jelezze a regisztráció során.

Javasolt felszerelés

A KRESZ - előírásnak megfelelő, megfelelő műszaki állapotban lévő kerékpár és kötelező illetve javasolt felszerelései!

Szervező

Középkori Templomok Útja Egyesület

Szakvezető, túravezető

Dr. Bodnár Zsuzsanna, néprajzkutató; Bácskainé Dr. Pristyák Erika, geográfus, Bácskai László

Jelentkezési határidő

2024. május 23. (18:00 óra) a megadott elérhetőségeken, és a www.oroksegtura.hu regisztrációs felületén.

További információk

Középkori Templomok Útja Egyesület
e-mail: kozepkoritemplomokutja@gmail.com
telefon: +36-70/935-6438
www.facebook.com/oroksegtura
www.oroksegtura.hu

A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt, a rendező szervezettel szemben semmiféle kártérítési igénnyel nem léphet fel. A program változtatási jogát fenntartjuk!

„A kerékpártúra a Tekerj a Zöldbe! túrasorozat részeként, a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség szervezésében az Aktív Magyarország támogatásával valósul meg.” 


Jelentkezem a túrára

Fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket!

Ezen a honlapon egy csodálatos világ fog eléd tárulni, amely ismeretlenségével, bájával, hangulatos kis falvaiban megbúvó műemlékeivel, rejtőzködő kincseivel mindenkit rabul ejt. Ismerd meg örökséghelyszíneit, indulj el örökségtúráin és fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket.