kozepkoritemplomokutja@gmail.com +36 30/446-8383

Zempléni örökségtúra

Középkori várak és templomok nyomában Zemplénben

Jelentkezem a túrára

2021. szeptember 17.

A Középkori Templomok Útja Egyesület 2021. szeptember 17. és szeptember 19. között szervezi meg a Zempléni örökségtúrát. Kezd az őszi túraszezont egy komolyabb kihívással, ezúttal egy több, mint 230 kilométeres hegyi túrán vehettek részt a Zemplénben. Elsősorban azok jelentkezését várjuk, akik nem riadnak vissza a szintemelkedésektől és kedvelik a kihívásokat.

Vadregényes tájakon, hangulatos falvak között, monumentális várak és ékszerdoboznyi templomok között vezet a túra útvonala a Zemplén legszebb völgyein keresztül, Tokaj-Hegyalja világörökségi borvidékén át. A három napos túra Zemplén kapujából, Tokajból indul és Tokajba érkezik. A Zemplén, csodálatos tájaival, ódon városaival, bájos falvaival, a Tokaj-Hegyaljai kultúrtáj világörökségi helyszíneivel, történelmi emlékeivel és persze a mindent átszövő borvidékkel Magyarország egyik legszebb kerékpáros túrútvonala. A túra során a vulkanikus eredetű Zemplén  hegységi panorámája, hegylábai, völgyei, a Bodrog és a Hernád folyók kísérik végig utunkat, amelyeket várak, román és gótikus templomok, zsidó emlékhelyek, reneszánsz, barokk és romantikus kastélyok, évszázados borospincék és múzeumok szegélyeznek.

 

Első nap (2021. szeptember 17.): A táv hossza: 93  km

Indulás

Gyülekező 7.30 és 8.00 óra között Tokajban, a város főterén a római katolikus templom előtt (Kossuth tér). Indulás 8.00 órakor. Akik Azok, akik vasúttal érkeznek, egyedileg kell leszervezniük a vasúti közlekedésüket és a kerékpárszállítást, ezért kérjük időben tájékozódjanak a MÁV-nál. Igény esetén a kerékpárszállítást térítés ellenében tudunk biztosítani 20 db kerékpárig Nyíregyháza és Tokaj között.

Útvonal

Tokaj – Bodrogkereszttúr (8,5 km) – Bodrogkisfalud (2,1 km) – Szegi (2,8 km) – Szegilong (3,1 km) – Erdőbénye (7,4 km) – Abaújalpár (14,8 km) – Boldogkőváralja (4,5 km) – Korlát (7,1 km) – Fony (3,7 km) – Regéc (5,9 km) – Erdőhorváti (13,7 km) – Tolcsva (5,1 km) – Bodrogolaszi (8,8 km) – Sárospatak (5,6 km)

Látnivalók

Aranyosi-völgy; Boldogkőváraljai vár; Regéci vár; Bodrogolaszi római katolikus templom

Ebéd

Az első napon az ebédet mindenki saját magának biztosítja.

Szállás Borostyán 20 Vendégház, Sárospatak

Vacsora

 

(egyeztetés alatt)

 

Második nap (2021. szeptember 18.): A táv hossza: 77 km

Útvonal

Sárospatak – Sátoraljaújhely (12,6 km) - Mikóháza (10,5 km) – Pálháza (7 km) – Füzérradvány (3,5 km) – Pálháza (3,5 km) - Filkeháza (3,4 km) – Füzér (5,8 km) - Füzérkomlós (4,7 km) – Hollóháza (5,4 km) – Kéked (8,3 km) – Abaújvár (4,1 km) – Telkibánya (8,1 km)

Látnivalók

Sárospataki vár; Sárospataki bazilika; Sárospataki Református Kollégium Könyvtára; Füzérradványi Károlyi-kastély; Füzéri vár; Abaújvári földvár; Abaújvári református templom

Ebéd

Füzér (egyeztetés alatt)

Szállás és vacsora

 

Telkibánya (egyeztetés alatt)

 

Harmadik nap (2021. szeptember 19.): A táv hossza: 69 km.

Útvonal

Telkibánya – Gönc (10,2 km) – Göncruszka (4,9 km) – Vilmány (4 km) – Vizsoly (4,2 km) – Abaújkér (9,6 km) – Abaújszántó (3,7 km) - Mád (14,5 km) – Tarcal (9 km) – Tokaj (8,9 km)

Látnivalók

Vizsolyi református templom; Abaújkéri református templom; Mádi zsinagóga

Ebéd

Szervezett étkezést nem biztosítunk; igény esetén Tokajban állnak rendelkezésre éttermek. 

 

A túra teljes hossza

239 km

Nehézségi szint

Haladó

Költségek

A túra önköltséges, az étkezés gyakorisága szabadon választott, amelyet a túra előtt pontosítunk! Az önköltség mértékéről a regisztráció folyamán tájékoztatjuk a jelentkezőket. A belépődíjak fizetése önköltséges. Szervezett szakvezetést, túravezetést és kerékpáros szervízszolgáltatás díja: 1.000 Ft/nap/fő, a túra teljes időtartama alatt 3.000 Ft/fő. 

Kerékpárbérlés

Igény esetén a KRESZ előírásainak megfelelő KTM Joy kerékpárokat biztosítunk a résztvevőknek az örökségtúra időtartama alatt, melynek napi díja 3000 Ft/kerékpár/nap. A túra teljes időtartamára 8000 Ft ellenében lehet bérelni bringákat. Igény esetén ebike bérlésére is van lehetőség, melynek költsége 7.500 Ft/nap, a túra teljes időtartamára 22.500 Ft/fő. A kerékpárokhoz fejvédőt is biztosítunk. Kerékpárbérlési szándékát kérjük jelezze a regisztráció során.

Kerékpárszállítás

20 db kerékpár szállítását tudjuk vállalni Nyíregyháza és Tokaj között, illetve a záró napon Tokaj és Nyíregyháza között. A kerékpárszállítás díja 500 Ft/alkalom. A kerékpárok átadása a szervező által megadott helyen és időben történik meg, amelyről a regisztráció során tájékoztatjuk a résztvevőket. Szállítás igénybevétele esetén kerékpárok átvétele 2021.-án (péntek) történik, Nyíregyházán a Kölcsey u. 27. szám alatt 7.00 – 7.30 között.

Csomagszállítás, személyszállítás

A túra időtartama alatt a szervező folyamatos kísérő autót (9 személyes kisbusz) biztosít a túrán résztvevők számára. A túra alatt csomagszállítási lehetőséget, valamint korlátozott mértékben amennyiben valaki elfárad és igényt tart rá személyszállítási lehetőséget biztosítunk, amely költségmértékéről a résztvevő maga dönt. 

Felszerelés

A KRESZ - előírásnak megfelelő kerékpár és kötelező illetve javasolt felszerelései! Pótbelső.

Szakvezető,
túravezető

Deák Attila - Dobos Péter

Jelentkezési határidő

2021. szeptember 15. (12.00 óra). a megadott elérhetőségeken.

További információk

Középkori Templomok Útja Egyesület
e-mail: kozepkoritemplomokutja@gmail.com
telefon: +36 30/446-8383
www.facebook.com/oroksegtura
www.oroksegtura.hu

A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt, a rendező szervezettel szemben semmiféle kártérítési igénnyel nem léphet fel.  A program változtatási jogát fenntartjuk!

Fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket!

Ezen a honlapon egy csodálatos világ fog eléd tárulni, amely ismeretlenségével, bájával, hangulatos kis falvaiban megbúvó műemlékeivel, rejtőzködő kincseivel mindenkit rabul ejt. Ismerd meg örökséghelyszíneit, indulj el örökségtúráin és fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket.