kozepkoritemplomokutja@gmail.com +36 30/446-8383

Rétközi örökségkör

Kerékpártúra letűnt korok és tájak emlékei között

Jelentkezem a túrára

2022. május 21.

A 2022. május 21.-én (szombat) induló rétközi örökségkörre jelentkezők, letűnt korok és egy letűnt táj emlékeit, örökséghelyszíneit ismerhetik meg. A kerékpártúra célja a Felső-Tisza-vidék nyugati felének, a Nyírségtől északra elterülő rétközi tájegységének felfedezése.

Rétközi örökségkör

A Rétköz a Tisza felső szakaszának szabolcsi mélyártere, amely a Lónyai-csatorna és a Tisza között terül el Tuzsértól egészen Gávavencsellőig. A korábban használt Rétség elnevezésével elsősorban a Tisza árterében fekvő mocsaras területet értették. A Rétköz a víz birodalma volt egészen a 19. századig. Hajdan a Tisza ezernyi ere hálózta be, mely mocsaras, lápos vidékké formálta a tájat, megszabta az ott élők mindennapjait. A Rétköz néprajzi arculatát nagymértékben formálta a víz. A vizek levezetését követően azonban az egykori lápi községek mezőgazdasági településekké alakultak át és megszűnt a tájra jellemző ősi életforma. A hajdani Rétköz a folyószabályozási munkáknak köszönhetően, ma már alig különbözik a Nyírségtől. A Nyíregyházáról induló 92 kilométer hosszú rétközi örökségkör egy letűnt vízivilág és a Nyírség tájain halad, szinte végig kerékpárúton Nagyhalász, Ibrány, Paszab, Tiszabercel, Gávavencsellő, Balsa, Szabolcs, Tímár, Rakamaz, Nyírtelek települések érintésével. A túra során számos izgalmas örökséghelyszínnel, látványossággal ismerkedhetnek meg a résztvevők. Tiszabercelen bemutatjuk a Felső-Tisza-vidék egyik legszebb ipartörténeti műemlékét, amely a Rétköz vízmentesítésért volt felelős. Ellátogatunk Bessenyei György, a magyar felvilágosodás legjelentősebb alakjának szülőházához. Felkeressük Közép-Európa egyik leglátványosabb és legjobban kutatott földvárát, valamint mellett álló Árpád-kori templomot, amely az 1092. évi szabolcsi zsinatnak adott otthont. Igazi kuriózum, hogy betekinthettek a Felső-Tisza-vidék gazdag honfoglalás-kori emlékeibe is. A történeti, műemléki értékek mellett számos néprajzi emléket érint az útvonal, Paszabon a híres paszabi szőttest bemutató szőttesházzal, Gávavencsellőn az itt letelepedett svábok hagyományaival találkozhattok.

 

Indulás

Gyülekező Nyíregyházán a Kossuth téren 7.30 órakor, indulás 8.00 órakor.

Útvonal

Nyíregyháza Kossuth tér – Nagyhalász (28 km) – Ibrány (4,3 km) – Paszab (5 km) – Tiszabercel (2,7 km) – Gávavencsellő (7,1 km) – Balsa (3,4 km) – Szabolcs (4,5 km) – Rakamaz (7,6 km) – Nyírtelek (19,3 km) – Nyíregyháza Kossuth tér (10 km)

Térkép

https://www.google.com/maps/d/u/0/edit?mid=1qwDidNkp1pK0Ot7HTxRTJLfFJKxhE9Go&usp=sharing

Látnivalók

Csuha-Kállay kúria (Nagyhalász); Paszabi szőttesház; Tiszaberceli szivattyútelep és Bessenyei emlékház; Sváb ház (Gávavencsellő); Balsai hídfő; Szabolcsi földvár és Árpád-kori templom; Rakamazi Turul emlékmű

A túra teljes hossza

Hosszú túra hossza: 92 km
Rövid túra hossza: 63 km (Nyíregyháza-Rakamaz)

Amennyiben valaki nem szeretné a teljes útvonalat teljesíteni, Rakamaznál lehetőség van felszállni a vonatra, így teljes táv 30 kilométerrel rövidíthető. Rakamazról óránként indulnak járatok Nyíregyháza és Miskolc/Budapest irányába. Amennyiben a rövid túrát választja valaki, kérjük tájékozódjon a MÁV-nál a kerékpárszállítási lehetőségről, illetve a járatok indulásáról.

Nehézségi szint

Könnyű

Költségek

Részvételi díj 1000 Ft/fő, amelyet a túra napján szükséges megfizetni készpénzes formában a túravezetőknek. A kerékpártúra időtartama alatt szervezett szakvezetést, túravezetést és kerékpáros szervízszolgáltatást biztosítunk, továbbá biztosítjuk a túra teljeskörű szervezését és lebonyolítását. A belépők megfizetése önköltséges.

Kerékpár és e-bike bérlés

Igény esetén a KRESZ előírásainak megfelelő KTM Joy és GEPIDA Alboin 300 kerékpárokat biztosítunk a résztvevőknek az örökségtúra időtartama alatt, melynek díja 3500 Ft a túra teljes időtartamára. KTM és GEPIDA típusú e-bike-ok bérlésére is van lehetőség, melynek költsége 8.000 Ft a túra időtartamára. A kerékpárokhoz fejvédőt biztosítunk. Kerékpárbérlési szándékát kérjük jelezze a regisztráció során.

Felszerelés

A KRESZ - előírásnak megfelelő, megfelelő műszaki állapotban lévő kerékpár és kötelező illetve javasolt felszerelései! Saját kerékpárokhoz pót kerékpárbelsőről mindenkinek egyénileg szükséges gondoskodnia.

Szervezők

Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. 
Középkori Templomok Útja Egyesület

Szakvezető, túravezető

Dr. Bodnár Zsuzsa, néprajzkutató-történész
Deák Attila, Fábián Péter

Jelentkezési határidő

2022. május 19. (csütörtök) a megadott elérhetőségeken.

További információk

Középkori Templomok Útja Egyesület
e-mail: kozepkoritemplomokutja@gmail.com
telefon: +36 30/446-8383
www.facebook.com/oroksegtura
www.oroksegtura.hu

Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. 
e-mail: tdm@nyiregyhaza.info.hu
telefon: +36 42 310-735
https://www.facebook.com/visitnyiregyhaza/ 
https://nyiregyhaza.info.hu/

A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt, a rendező szervezettel szemben semmiféle kártérítési igénnyel nem léphet fel.  A program változtatási jogát fenntartjuk! “A kerékpártúra a Tekerj a Zöldbe! túrasorozat részeként, a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség szervezésében az Aktív Magyarország támogatásával valósul meg.”

Fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket!

Ezen a honlapon egy csodálatos világ fog eléd tárulni, amely ismeretlenségével, bájával, hangulatos kis falvaiban megbúvó műemlékeivel, rejtőzködő kincseivel mindenkit rabul ejt. Ismerd meg örökséghelyszíneit, indulj el örökségtúráin és fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket.