kozepkoritemplomokutja@gmail.com +36 30/446-8383

Beregi örökségkör

Kerékpáros örökségkör a Felső-Tisza-vidék szívében

Jelentkezem a túrára

2022. június 18.

A beregi örökségkör a Felső-Tisza-vidék egyik legnépszerűbb kerékpáros túraútvonala, amely egy Tivadarból induló egy nap alatt teljesíthető körtúra.

Beregi örökségkör

Az Alföld itt egy más arcát mutatja, ahol a folyók ölelésében lévő táj horizontján a beregszászi hegyek terülnek el, a háborítatlan csendet mindössze a ragadozó madarak röpte, az őzek futása zavarja meg, miközben gyümölcsültetvények végeláthatatlan sora hullámzik a szélben.  A hangulatos falvak pedig szinte minden településen egy-egy parányi ékszerdobozhoz hasonló templomot rejtenek. A túra a Bereg kicsiny falvai között, rendkívül biztonságos nyomvonalon, szinte végig a beregi árapasztó tározó aszfaltozott töltésein halad, a Felső-Tisza-vidék legszebb örökséghelyszínek érintésével. Az útvonal nagy részt a 32-es számú, Felső-Tisza-vidéki és Nyírségi jelzett kerékpáros túraútvonalon halad, így végig orientációs táblák segítik a tájékozódást. Az útvonal mentén számos kerékpárosbarát szolgáltatás és szolgáltató működik. A túra során olyan híres műemlékekkel ismerkedhettek meg, mint a a tarpai lónyúzó szárazmalom, a csarodai mosolygó szentek temploma vagy tákosi Mezítlábas Notre Dame, illetve ellátogatunk Vásárosnaményba és megtekintjük Magyarország egyik legjelentősebb vadászati kiállítást. Két útvonallal várjuk a jelentkezőket, a hosszabb útvonal 67 kilométer, a rövidebb 40 kilométer, a két túraútvonal Csarodánál ágazik el.

 

Indulás

Gyülekező 8.30-tól Tivadarban a Ház az Élő Vízben Ifjúsági Üdülőközpontban; (Tivadar, Petőfi utca 27.), indulás 9.00-kor.

Útvonal

Hosszú túra: Tivadar - Tarpa (8 km) - Márokpapi (6,3 km) - Csaroda (8,5 km) - Tákos (7,6 km) - Vásárosnamény (20,8 km) - Jánd (5,4 km) - Gulács (9,8 km) - Tivadar (4,9 km)
Rövid túra: Tivadar - Tarpa (8 km) - Márokpapi (6,3 km) - Csaroda (8,5 km) - Tákos (7,6 km) - Hetefejércse (5,6 km) - Tivadar (11,4 km)

Térkép

https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1nGnVApA8l0_lm34tpRdXdRXCjONeeyvY&ll=48.122388173081426%2C22.431891640381796&z=12

Látnivalók

Tarpai szárazmalom; Tarpai Nagyhegy; Márokpapi református templom; Csarodai református templom; Tákosi református templom és tájház; Vásárosnamény Vadászati kiállítás (opcionális)

A túra teljes hossza

Hosszú túra hossza: 67 km
Rövid túra hossza: 40 km

A két túra útvonal Csarodánál válik szét. Akik a rövid túrát választják Csarodát követően túravezető közreműködésével lekanyarodnak Hetefejércse irányába, onnan pedig aszfaltozott töltésen beérkeznek Tivadarba.

Nehézségi szint

Könnyű

Költségek

Részvételi díj 1000 Ft/fő, amelyet a túra napján szükséges megfizetni készpénzes formában a túravezetőknek. A kerékpártúra időtartama alatt szervezett szakvezetést, túravezetést és kerékpáros szervízszolgáltatást biztosítunk, továbbá biztosítjuk a túra teljeskörű szervezését és lebonyolítását. A belépők megfizetése önköltséges.

Kerékpár és e-bike bérlés

Igény esetén a KRESZ előírásainak megfelelő KTM Joy és GEPIDA Alboin 300 kerékpárokat biztosítunk a résztvevőknek az örökségtúra időtartama alatt, melynek díja 3500 Ft a túra teljes időtartamára. KTM és GEPIDA típusú e-bike-ok bérlésére is van lehetőség, melynek költsége 8.000 Ft a túra időtartamára. A kerékpárokhoz fejvédőt biztosítunk. Kerékpárbérlési szándékát kérjük jelezze a regisztráció során.

Kerékpárszállítás

20 db kerékpár szállítását tudjuk vállalni a túra napján Nyíregyháza és Tivadar között, valamint Tivadar és Nyíregyháza között. A kerékpárszállítás díja 1000 Ft/kerékpár. A kerékpárok átvételére a túra napján 6.00 – 6.15 között biztosítunk lehetőséget, illetve külön egyedi kérés esetén a túra előtti napon, előre egyeztetett időpontban. Átvétel helyszíne: Nyíregyháza, Kölcsey Ferenc utca 27. Kerékpárszállítási igényét kérjük jelezze a regisztráció során.

Felszerelés

A KRESZ - előírásnak megfelelő, megfelelő műszaki állapotban lévő kerékpár és kötelező illetve javasolt felszerelései! Saját kerékpárokhoz pót kerékpárbelsőről mindenkinek egyénileg szükséges gondoskodnia.

Szervezők

Középkori Templomok Útja Egyesület

Szakvezető, túravezető

Bácskainé Dr. Pristyák Erika, geográfus
Bácskai László – Hunyadi Tünde

Jelentkezési határidő

2022. június 17. (péntek) 12.00 óra

További információk

Középkori Templomok Útja Egyesület
e-mail: kozepkoritemplomokutja@gmail.com
telefon: +36 30/446-8383
www.facebook.com/oroksegtura
www.oroksegtura.hu

A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt, a rendező szervezettel szemben semmiféle kártérítési igénnyel nem léphet fel.  A program változtatási jogát fenntartjuk! “A kerékpártúra a Tekerj a Zöldbe! túrasorozat részeként, a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség szervezésében az Aktív Magyarország támogatásával valósul meg.”

Fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket!

Ezen a honlapon egy csodálatos világ fog eléd tárulni, amely ismeretlenségével, bájával, hangulatos kis falvaiban megbúvó műemlékeivel, rejtőzködő kincseivel mindenkit rabul ejt. Ismerd meg örökséghelyszíneit, indulj el örökségtúráin és fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket.