kozepkoritemplomokutja@gmail.com +36 30/446-8383

Szent László örökségtúra

Utazás a honfoglalás és az Árpádok korába a Felső-Tisza-vidéken

Jelentkezem a túrára

2022. június 24.

A Középkori Templomok Útja Egyesület 2022. június 24. és június 26. között három napos kerékpáros örökségtúrát szervez, melynek célja a Felső-Tisza-vidék nyugati felének meghódítása. Az örökségtúrán a Felső-Tisza-vidék kiemelt jelentőségű régészeti emlékhelyeit, középkori egyházi építészeti emlékeit, reneszánsz kastélyait és természetvédelmi területeit mutatjuk be.

Szent László örökségtúra

A túra fókuszában Szent László, a magyar történelem egyik legjelentősebb uralkodója áll, akihez több emlékhely kötődik a régióban. A hozzá kötődő örökséghelyszíneken megismerhetitek életútját, uralkodói munkásságát, háborúit, törvényeit, művészeti ábrázolásait. Szent László tematikája mellett egy másik szálon is fut a történet, amelyben a régészeté a főszerep. Ez az örökségtúra lényegében egy történelmi időutazás a honfoglalás és az Árpádok-korába. Bemutatjuk nektek a Kárpát-medence leggazdagabb honfoglaláskori temetőit a Rétközben és a Bodrogközben. Egy másik kiemelkedő jelentőségű régészeti emlékhelyet is felkeresünk, melynek történelmi emlékhellyé nyilvánítása várhatóan ezen a nyáron megtörténik. Szabolcs településen Közép-Európa legnagyobb épségben maradt földvárán keresztül mutatjuk be az Árpád-kor várépítészet, hadszervezeti, közigazgatási, egyházigazgatási sajátosságait. És természetesen találkozhattok az Árpád-kori templomépítészet jellegzetes példáival is a túra során. Bemutatjuk a Felső-Tisza-vidék egyik legrejtélyesebb műemlékét Karcsán és Magyarország egyik legrégebbi templomát Szabolcson. Az Alföld legjelentősebb reneszánsz kastélyaihoz kalauzoljuk el a résztvevőket Vaján és Pácinban. A régészeti, építészeti emlékek mellett a térség néprajzi hagyományaival, sajátosságaival is meg fogtok ismerkedni. Cigándon ellátogatunk a Bodrogközi múzeumportára, ahol a bodrogközi néphagyományok után eredünk. Az épített, kulturális emlékek mellett a természetvédelmi területek bemutatása is hangsúlyos lesz ezen a túrán, hiszen három természetvédelmi területet is érintünk. Ellátogatunk a Vajai-tó és a Baktalórántházi erdő, valamint a Tiszatelek-Tiszabercel ártér természetvédelmi területhez. A túra különlegessége, hogy utunkat a Tisza és holtágai, az árterek galéria erdei szegélyezik. Ha szereted a történelmet és műemlékeket, érdekel az Árpádok kora, lenyűgöznek a természetvédelmi területek érdemes csatlakoznod.

 

Első nap (2022. június 24.): A  táv hossza: 71,3 km.

Indulás

Gyülekező Vaján a Vay-várkastély előtt 9.00-10.00 között, indulás 10.00 órakor. Azok, akik vasúttal érkeznek, egyedileg kell leszervezniük a vasúti közlekedésüket és a kerékpárszállítást, ezért kérjük időben tájékozódjanak a MÁV-nál. Igény esetében kerékpárszállítást térítés ellenében tudjuk vállalni 20 db kerékpárig Nyíregyháza és Vaja között. A szállítás biztosításának költsége 1.000 Ft/kerékpár.

Útvonal

Vaja - Baktalórántháza (16,8 km) - Laskod (10,7 km) - Anarcs (17,3 km) - Kisvárda (6,1 km) - Dombrád (20,4 km)

Látnivalók

Vajai Őstó, Vay-várkastély és református templom; Baktalórántházi erdőrezervátum; Baktalórántházai római katolikus templom; Laskodi református templom; Anarcsi Czóbel-kúria és református templom; Kisvárda történelmi városközpontja.

Ebéd

Az első napon ebédre étkezési lehetőséget nem biztosítunk.

Vacsora és szállás

 

Dombrád, Strand Motel és Étterem

 

Második nap (2022. június 25.): A táv hossza: 78,7 km 

Útvonal

Dombrád - Cigánd (16 km) - Pácin (13 km) - Karcsa (4,1 km) - Karos (6,3 km) - Tiszabercel (23,6 km) - Gávavencsellő (9,4 km) - Szabolcs (6,3 km)

Látnivalók

Cigánd, Bodrogközi Múzeumporta; Pácini Mágocsy-kastély; Karcsai rotunda templom; Karosi honfoglalás kori temető; Tiszatelek-Tiszabercel ártér természetvédelmi terület, műemlék szivattyútelep Tiszabercelen.

Kései ebéd

Tiszabercel, Kérész kikötő és étterem

Szállás

 

Szabolcs, Tőrös Panzió (minőségi szálláshely). Nagyobb részvételi száma esetén a településen lévő falusi vendégházak.

 

Harmadik nap (2022. június 26.): A táv hossza: 46,8 km 

Útvonal

Szabolcs - Tokaj (10,8 km) – Rakamaz (5,7 km) – Nyírtelek (19,3 km) – Nyíregyháza (11 km)

Látnivalók

Szabolcsi földvár és árpád-kori templom; Tokaj történelmi városközpontja, Rakamaz turul emlékmű.

Ebéd

A túra harmadik napján szervezett keretek között nem biztosítunk ebédet.

Érkezés

 

Nyíregyházára kerékpárral a délutáni órákban.

 


 

A túra teljes hossza

196,6 km

Térkép

A térkép eléréséhez kattint ide.

Nehézségi szint

Könnyű

Költségek

A túra önköltséges, az étkezés gyakorisága szabadon választott, amelyet a túra előtt pontosítunk! Az önköltség mértékéről a regisztráció folyamán tájékoztatjuk a jelentkezőket. A szállás és étkezés díjáról a megadott honlapokon előzetesen tájékozódhatnak a résztvevők. Részvételi díj 1000 Ft/nap. A kerékpártúra időtartama alatt szervezett szakvezetést, túravezetést és kerékpáros szervízszolgáltatást térítésmentesen biztosítunk.

Kerékpárbérlés

Igény esetén a KRESZ előírásainak megfelelő KTM Joy és GEPIDA Alboin 300-as kerékpárokat biztosítunk a résztvevőknek az örökségtúra időtartama alatt, melynek napi díja 3500 Ft/kerékpár/nap. A túra teljes időtartamára 10.000 Ft ellenében lehet bérelni bringákat. E-bike bérlésére is van lehetőség, melynek költsége 8.000 Ft/nap, a túra teljes időtartamára 20.000 Ft/fő. A kerékpárokhoz fejvédőt biztosítunk. Kerékpárbérlési szándékát kérjük jelezze a regisztráció során. A kerékpárok átadása a túra nyitópontján Vaján történik.

Kerékpárszállítás

20 db kerékpár szállítását tudjuk vállalni június 24.-én (péntek) Nyíregyháza és Vaja között. A kerékpárszállítás díja kerékpáronként Nyíregyháza-Vaja között, 800 Ft/kerékpár. A kerékpárok átvételére június 23.-án (csütörtök) előre egyeztetett időpontban, valamint június 24.-én (péntek) 6.00 – 6.15 között biztosítunk lehetőséget. Átvétel helyszíne: Nyíregyháza, Kölcsey Ferenc utca 27.

Csomagszállítás

Kísérő autót kizárólag nagyobb létszámú jelentkezés esetén biztosítunk a csoport számára.

Felszerelés

A KRESZ - előírásnak megfelelő kerékpár és kötelező illetve javasolt felszerelései! Saját kerékpár esetén pótbelsőről a jelentkezőknek kell gondoskodniuk.

Túravezetők, szakvezetők Deák Attila - Szondi Károly

Jelentkezési határidő

2022. június 22., a megadott elérhetőségeken. 

További információk

Középkori Templomok Útja Egyesület
e-mail: kozepkoritemplomokutja@gmail.com
telefon: +36 30/446-8383
www.facebook.com/oroksegtura
www.oroksegtura.hu

A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt, a rendező szervezettel szemben semmiféle kártérítési igénnyel nem léphet fel.  A program változtatási jogát fenntartjuk!

Fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket!

Ezen a honlapon egy csodálatos világ fog eléd tárulni, amely ismeretlenségével, bájával, hangulatos kis falvaiban megbúvó műemlékeivel, rejtőzködő kincseivel mindenkit rabul ejt. Ismerd meg örökséghelyszíneit, indulj el örökségtúráin és fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket.