kozepkoritemplomokutja@gmail.com +36 30/446-8383

Örökségtúra a Felső-Tisza-vidéken

Kerékpártúra a Felső-Tisza-vidéki és nyírségi kerékpáros túraútvonal mentén

Jelentkezem a túrára

2022. június 03.

Ritka alkalom, amikor négy napos örökségtúrát szervezünk, hiszen tudjuk a túrázók általában a három napos túrákat preferálják. Hogy miért léptünk ki ezúttal a megszokott mederből? Azért mert egy olyan túraútvonalat szeretnénk bemutatni, amely az epicentruma az örökségtúráknak, amelyre leginkább büszkék vagyunk, amelybe a legtöbb energiát fektettük, amelynek a fejlesztésében aktív szerepünk volt, amelyről a legtöbb ismerettel rendelkezünk és amely meggyőződésünk szerint Magyarország egyik legjobb kerékpáros túraútvonala.

Örökségtúra a Felső-Tisza-vidéken

Az úticél ezúttal a Felső-Tisza-vidék. A 32-es és 33-as számú Felső-Tisza-vidéki és nyírségi kerékpáros túraútvonalat fogjuk bejárni, Záhonytól Debrecenig. Ha még nincs programod a pünkösdi hosszú hétvégére és szívesen megtoldanád egy nappal, csatlakozz az örökségtúrázók egyre népesebb táborához. A közel 300 kilométeren, hangulatos kicsiny falvakon keresztül, páratlan műemlékek között, csodálatos természeti környezetben a Tisza és Szamos mentén, a Bereg, Szatmár és a Nyírség tájain tekerünk egészen a Hajdúságig jelzett, kiváló minőségű és biztonságos útvonalon. A régiót behálózzák az aszfaltozot töltések, kerékpárutak, a túraútvonal pedig a térség legszebb örökséghelyszíneit köti össze. Ha szeretnél megismerkedni a Felső-Tisza-vidékkel, ha kíváncsi vagy rá mitől annyira egyediek az itt található középkori templomok, mitől váltak híressé a népi építészeti emlékek, ha le akarsz lassítani és elvonulni a rohanó hétköznapoktól, elmenekülni a nagyvárosokból, ha közelebb szeretnél kerülni a természethez, akkor ezt a túraútvonalat neked találták ki.

 

Első nap - Bereg (2022. június 3.): 81 km

Indulás

Gyülekező Záhonyban a vasútállomás előtt 9.00 órától, indulás 10.00 órakor. Azok, akik vasúttal érkeznek, egyedileg kell megszervezniük a vasúti közlekedésüket és a kerékpárszállítást, ezért kérjük időben tájékozódjanak a MÁV-nál. Igény esetén kerékpárszállítási lehetőséget biztosítunk Nyíregyháza és Záhony között. A sofőrök szállítását az első nap vállaljuk Tivadar és Záhony között külön térítés ellenében.

Útvonal

Záhony – Zsurk (5,3 km) – Tiszaszentmárton (3,3 km) – Eperjeske (3,8 km) – Tiszamogyorós (3,7 km) – Lónya (3,2 km) – Tiszaadony (25 km) – Tiszaszalka (6,2 km) – Vásárosnamény (9,3 km) – Tákos (13,4 km) – Csaroda (7,6 km) – Márokpapi (8,5 km) – Tarpa (6,3 km) - Tivadar (8 km)

Látnivalók

Lónyai református templom; Lónyai család kriptája; Vásárosnaményi vadászati kiállítás; Tákosi református templom és tájház; Csarodai református templom; Márokpapi református templom; Tarpai református templom és szárazmalom

Ebéd

Az első napon étkezési lehetőséget ebéd alkalmával nem biztosítunk szervezett keretek között.

Szállás Szatmárikum vendégház (Tivadar)

Vacsora, reggeli

 

Vacsora és reggeli lehetőséget Tivadaron biztosítunk. 

 

Második nap - Szatmár (2022. június 4.): 78 km 

Útvonal

Tivadar – Nagyar (4,1 km) – Szatmárcseke (7,3 km) – Túristvándi (5,2 km) – Kölcse (7,4 km) – Sonkád (2,8 km) – Csaholc (9,6 km) – Vámosoroszi (4,7 km) – Kisszekeres (4,4 km) – Nagyszekeres (3 km) - Zsarolyán (2,9 km) – Fehérgyarmat (7,2 km) – Penyige (4,7 km)

Látnivalók

Nagyari Luby kúria; Szatmárcsekei csónakfejfás temető; Túristvándi vízimalom; Kölcsei református templom; Sonkádi református templom; Vámosoroszi református templom; Kisszekeresi református templom; Nagyszekeresi református templom

Ebéd

Ebédre csécsi kenyérlángost biztosítunk, amelyet kiszállíttatunk  egy előre megadott ponthoz. 

Szállás

Szamos Panzió (Fehérgyarmat)

Vacsora

 

Centrál Étterem (Fehérgyarmat)

 

Harmadik nap - Szamos-mentétől a Nyírségig (2022. június 5.): 79 km 

Útvonal

Fehérgyarmat – Cégénydányád (7,2 km) – Gyügye (1,8 km) – Szamosújlak (1,7 km) – Szamostatárfalva (8,8 km) – Csenger (6,2 km) – Pátyod (5,8 km) – Porcsalma (4,5 km) – Ököritófülpös (6,5 km) – Győrtelek (5,8 km) – Kocsord (4,8 km) – Mátészalka (5 km) – Nyírmeggyes (6 km) – Nyírcsászári (9,2 km) – Nyírbátor (5,5 km)

Látnivalók

Kölcsey-Kende kúria (Cégénydányád); Gyügyei református templom; Szamosújlaki református templom; Szamostatárfalvai református templom; Csengeri református templom; Kocsordi unitárius templom

Ebéd

Csenger Suszter Hotel

Szállás, reggeli

Nyírbátori kerékpáros túraközpont
Forrás kávézó és vendégház

Vacsora

 

Csekő Kávéház és Étterem

 

Negyedik nap – Nyírségtől a Hajdúságig (2022. június 6.): 57 km 

Útvonal

Nyírbátor – Nyírbogát (7,2 km) – Nyírgelse (9 km) -  Nyírmihálydi (3,5 km) – Nyíradony (7,8 km) – Hajdúsámson (16 km) – Debrecen (14 km)

Látnivalók

Nyírbátori református templom; Báthory várkastély; várostörténeti sétány; Minorita templom; Nyírmihálydi református templom, Debrecen történelmi városközpont. 

Ebéd

A negyedik napon étkezési lehetőséget nem biztosítunk szervezett keretek között.

Visszaút

 

A túra végpontja Debrecen, amely Magyarország egyik tömegközlekedési csomópontja, így vonattal egyénileg megoldható mindenki számára a hazaút, akik vasúton érkeztek a túrára. Azok, akik vasúttal érkeznek, egyedileg kell megszervezniük a vasúti közlekedésüket és a kerékpárszállítást, ezért kérjük időben tájékozódjanak a MÁV-nál. A sofőrök szállítását a negyedik nap vállaljuk Tivadar és Nyírbátor között külön térítés ellenében.  

 


 

A túra teljes hossza

295 km
Térkép

A térkép eléréséhez kattint ide.

Nehézségi szint

Könnyű

Költségek

A túra önköltséges, az étkezés gyakorisága szabadon választott, amelyet a túra előtt pontosítunk! Az önköltség pontos mértékéről a jelentkezési határidőt követően tájékoztatjuk a jelentkezőket, a szállás és étkezés díjáról a megadott honlapokon előzetesen tájékozódhatnak a résztvevők. Részvételi díj 1000 Ft/nap. A kerékpártúra időtartama alatt szervezett szakvezetést, túravezetést és kerékpáros szervízszolgáltatást térítésmentesen biztosítunk. 

Kerékpárszállítás

20 db kerékpár szállítását tudjuk vállalni a túra első napján Nyíregyháza és Záhony között, a túra záró napján pedig Debrecen és Nyíregyháza között.. A kerékpárszállítás díja kerékpáronként Nyíregyháza-Záhony között, 1000 Ft/kerékpár; Debrecen-Nyíregyháza között 500 Ft/kerékpár. A kerékpárok átvételére június 2.-án előre egyeztett időpontban (csütörtök), valamint június 3.-án (péntek) 6.00 – 6.30 között biztosítunk lehetőséget. Átvétel helyszíne: Nyíregyháza, Kölcsey Ferenc utca 27.

Kerékpár és e-bike bérlés

Igény esetén a KRESZ előírásainak megfelelő KTM Joy és GEPIDA Alboin 300-as kerékpárokat biztosítunk a résztvevőknek az örökségtúra időtartama alatt, melynek napi díja 3500 Ft/kerékpár/nap. A túra teljes időtartamára 7000 Ft ellenében lehet bérelni bringákat. A kerékpárokhoz fejvédőt biztosítunk. E-bike bérlésére is van lehetőség, melynek költsége 8.000 Ft/nap, a túra teljes időtartamára 16.000 Ft/fő. Kerékpárbérlési szándékát kérjük jelezze a regisztráció során. A kerékpárok átvétele a túra nyitópontján Miskolcon történik.

Csomagszállítás

A túra időtartama alatt a szervező folyamatos kísérő autót a résztvevők számára. A kisbusz igény esetén, térítés ellenében, korlátozott mértékben vállal csomagszállítást a résztvevők számára. A csomagszállítás díja 1000 Ft/fő a túra teljes időtartama alatt. 

Felszerelés

A KRESZ - előírásnak megfelelő, megfelelő műszaki állapotban lévő kerékpár és kötelező illetve javasolt felszerelései!

Szervezők Deák-Rabi Eszter és Deák Attila

Szakvezetők

Liptákné Juhász Anikó – Hunyadi Tünde – Deák Attila
Túravezetők Dobos Péter – Fábián Péter – Szondi Károly

Jelentkezési határidő

2022. június 1., a megadott elérhetőségeken. 

További információk

Középkori Templomok Útja Egyesület
e-mail: kozepkoritemplomokutja@gmail.com
telefon: +36 30/446-8383
www.facebook.com/oroksegtura
www.oroksegtura.hu

A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt, a rendező szervezettel szemben semmiféle kártérítési igénnyel nem léphet fel.  A program változtatási jogát fenntartjuk!

Fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket!

Ezen a honlapon egy csodálatos világ fog eléd tárulni, amely ismeretlenségével, bájával, hangulatos kis falvaiban megbúvó műemlékeivel, rejtőzködő kincseivel mindenkit rabul ejt. Ismerd meg örökséghelyszíneit, indulj el örökségtúráin és fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket.