kozepkoritemplomokutja@gmail.com +36 30/446-8383

Ismeretlen középkori templomok nyomában

Kerékpáros örökségkör a Közép-Nyírségben

Jelentkezem a túrára

2021. július 10.

A Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft., a Középkori Templomok Útja Egyesület és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság szervezésében 2021. július 10.-én (szombat) a Nyírség középső részének felfedezésére indulhattok egy kelleme kerékpártúra keretében.

A túrát elősorban azoknak ajánljuk, akik szívesen felfedezik a Nyírség egy kevéssé ismert részeit. Ezek többségében olyan középkori emlékek, amelyekről első ránézésre, kívülről nem is gondolnátok milyen izgalmas freskókat, kőfaragványokat, műrészleteket rejtenek. Nyírtura, Székely, Nyíribrony, Levelek, Ófehértó és Kállósemjén középkori templomai között halad a túra útvonala, de a templomok mellett más látványos örökséghelyszíneket is érint. Ilyen Kállósmejénben a Mohos-tó természetvédelmi terület, a Kállay-kúria, Nagykállóban vármegye egykor barokk stílusú vármegyeházája. Szeretnénk felhívni figyelmeteket, hogy ez nem tartozik a bejáratott túraútvonalak közé, mindössze Nyíregyháza és Nyírtura között, valamint Kállósemjén és Nagykálló között fogtok kerékpárúton tekerni.

 

Indulás

Gyülekező Nyíregyházán a TDM Turisztikai Információs Központ előtt a Bethlen Gábor utca eleje 7.00 órakor, indulás 7.15 órakor.

Útvonal

Nyíregyháza Kossuth tér – Pazonyi út – Nyírtura – Sényő – Székely – Ramocsháza – Nyíribrony – Levelek –  Ófehétó – Magy – Kállósemjén – Nagykálló – Nyíregyháza

Térkép

https://www.google.com/maps/d/u/0/edit?mid=1g_GlZwRf3VxdgdR_Tp4Ho8-CfyZRDw9a&usp=sharing

Látnivalók

Nyírtura református templom – Székely református templom, Orosz-kastély – Nyíribrony középkori templom – Leveleki víztározó – Ófehértói római katolikus templom  – Mohos-tó természetvédelmi terület – Kállósemjén görög katolikus templom, Kállay kúria – Nagykálló megyeháza – Nyírségi homokdombok

A túra teljes hossza

A túra hossza: 82 km
Ófehértói római katolikus templom beiktatása esetén 94 km

Nehézségi szint Közepes
Költségek

Részvételi díj 1000 Ft/fő, amelyet a Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft.-nek szükséges megfizetni. A díj tartalmazza a túraszervezés, túravezetés, szakvezetés és kerékpáros szervízszolgáltatás díját. A belépők megfizetése önköltséges.

Kerékpárbérlés

Igény esetén a KRESZ előírásainak megfelelő kerékpárokat biztosítunk a résztvevőknek az örökségtúra időtartama alatt, melynek napi díja 3500 Ft/kerékpár. A kerékpárokhoz fejvédőt is biztosítunk. Kerékpárbérlési szándékát kérjük jelezze a regisztráció során.
Igény esetén a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságától ebike bérlésére is van lehetőség, melynek költsége 7000 Ft/nap. Kerékpárbérlési szándékát kérjük jelezze a regisztráció során, legkésőbb csütörtök estig.

Felszerelés

A KRESZ - előírásnak megfelelő, megfelelő műszaki állapotban lévő kerékpár és kötelező illetve javasolt felszerelései!

Szervezők

Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. 
Középkori Templomok Útja Egyesület

Szakvezető, túravezető

Bácskainé Pristyák Erika - Virányi Zsolt

Jelentkezési határidő

2021. július 9. (12:00 óra) a megadott elérhetőségeken.

További információk

Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. 
e-mail: tdm@nyiregyhaza.info.hu
telefon: +36 42 310-735
https://www.facebook.com/visitnyiregyhaza/ 
https://nyiregyhaza.info.hu/

Középkori Templomok Útja Egyesület
e-mail: kozepkoritemplomokutja@gmail.com
telefon: +36 30/446-8383
www.facebook.com/oroksegtura
www.oroksegtura.hu

A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt, a rendező szervezettel szemben semmiféle kártérítési igénnyel nem léphet fel.  A program változtatási jogát fenntartjuk! 

Fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket!

Ezen a honlapon egy csodálatos világ fog eléd tárulni, amely ismeretlenségével, bájával, hangulatos kis falvaiban megbúvó műemlékeivel, rejtőzködő kincseivel mindenkit rabul ejt. Ismerd meg örökséghelyszíneit, indulj el örökségtúráin és fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket.