kozepkoritemplomokutja@gmail.com +36 30/446-8383

Dél-Nyírségi kerékpáros örökségkör

Kerékpártúra a Nyírség kiemelt emlékhelyei és örökséghelyszínei között

Jelentkezem a túrára

2022. július 09.

A Dél-Nyírségi kerékpáros örökségkörön a Nyírség legizgalmasabb kulturális örökségének felfedezésére indulhattok. Olyan örökséghelyszínekkel, műemlékekkel ismerkedhettek meg, amelyek Magyaroroszág fontos történelmi és szakrális emlékhelyei, meghatározó jelentőségű művészettörténeti emlékei.

A görög katolikus máripócsi székesegyház a Kárpát-medence egyik legjelentősebb zarándokhelye. A nemzetközi szinten is számon tartott nyírbátori református templom, a magyar művészettörténet egyik legjelentősebb késő gótikus és kora reneszánsz művészettörténeti emléke. A Báthori István Múzeumban található csonka stallum a történelmi Magyarország egyik legszebb bútorművészeti alkotása. A nyírbátori minorita templomban található barokk oltárok szintén országosan jegyzett művészeti értékek. Bár az eredti állapotából keveset mutat, a Báthory várkastély a fontosabb magyar reneszánsz emlékhelyek egyike, amely fontos történelmi eseményeknek adott otthont.  A túra során a Báthori család legendás múltjával és a magyar történelmet formáló jelentőségével is meg fogtok ismerkedni. A Kállayak egykori birtokközpontjában Kállósemjénben álló kúria pedig a Kállay család múltjába enged betekintést. Pócspetri neve is ismerősen csenghet, ez az a falu, amelyet az 1948-ben történt események miatt a kollektív bűnösség vádjával sújtottak. Ha szeretitek a régi históriákat, az építészeti emlékeket, ha érdeklődtök a művészettörténelem iránt, amennyiben kíváncsiak vagytok a csodákra, a magyar történelmet formáló családok legendás múltjára, akkor ezt a túrát semmi esetre sem hagyjátok ki. Az örökségkör alapvetően egy Nagykállóból induló kerékpáros körtúra, amely Kállósemjén, Pócspetri, Máriapócs, Nyírgyulaj, Nyírbátor, Nyírbogát, Nyírgelse, Nyírgelse, Nyírmihálydi, Szakoly, Balkány, Biri érintésével érkezik vissza Nagykállóba. A körtúra nagy részét kerékpárúton tesszük meg, illetve egyes szakaszokon alacsony forgalmú mellékutakon.

 

Indulás

Gyülekező 8.30-kor Nagykállóban a város főterén, a Szabadság téren.

Útvonal

Nagykálló-Kállósemjén-Pócspetri-Máriapócs-Nyírbátor-Nyírbogát-Nyírmihálydi-Szakoly-Balkány-Biri-Nagykálló

Térkép

https://www.google.com/maps/d/u/0/edit?mid=1bZpJYN_K2TiEQ8uofWwij-4fTt4Y4YfS&usp=sharing

Látnivalók

Nagykálló volt vármegyeháza, Rákóczi-torony, Kállósemjéni Kállay-kúria, Pócspetri történelmi emlékhely, Máriapócsi görög katolikus székesegyház, Nyírbátori minorita templom; Nyírbátori várostörténeti sétány; Nyírbátori református templom; Báthory várkastély; Nyírmihálydi református templom.

A túra teljes hossza

74 km

Nehézségi szint Könnyű
Költségek

Részvételi díj 1000 Ft/fő, amelyet a túra napján szükséges megfizetni készpénzes formában a túravezetőknek. A kerékpártúra időtartama alatt szervezett szakvezetést, túravezetést és kerékpáros szervízszolgáltatást biztosítunk, továbbá biztosítjuk a túra teljeskörű szervezését és lebonyolítását. A belépők megfizetése önköltséges.

Kerékpár és ebike bérlés

Igény esetén a KRESZ előírásainak megfelelő KTM Joy és GEPIDA Alboin 300 kerékpárokat biztosítunk a résztvevőknek az örökségtúra időtartama alatt, melynek díja 3500 Ft a túra teljes időtartamára. KTM és GEPIDA típusú e-bike-ok bérlésére is van lehetőség, melynek költsége 8.000 Ft a túra időtartamára. A kerékpárokhoz fejvédőt biztosítunk. Kerékpárbérlési szándékát kérjük jelezze a regisztráció során.

Felszerelés

A KRESZ - előírásnak megfelelő, megfelelő műszaki állapotban lévő kerékpár és kötelező illetve javasolt felszerelései, valamint pótbelső.

Szervezők

Középkori Templomok Útja Egyesület

Szakvezető, túravezető

Cservenyák Katalin
Szondi Károly - Vári Attila

Jelentkezési határidő

2022. július 8. (12:00 óra) a megadott elérhetőségeken.

További információk

Középkori Templomok Útja Egyesület
e-mail: kozepkoritemplomokutja@gmail.com
telefon: +36 30/446-8383
www.facebook.com/oroksegtura
www.oroksegtura.hu

A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt, a rendező szervezettel szemben semmiféle kártérítési igénnyel nem léphet fel.  A program változtatási jogát fenntartjuk! “A kerékpártúra a Tekerj a Zöldbe! túrasorozat részeként, a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség szervezésében az Aktív Magyarország támogatásával valósul meg.”

Fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket!

Ezen a honlapon egy csodálatos világ fog eléd tárulni, amely ismeretlenségével, bájával, hangulatos kis falvaiban megbúvó műemlékeivel, rejtőzködő kincseivel mindenkit rabul ejt. Ismerd meg örökséghelyszíneit, indulj el örökségtúráin és fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket.