kozepkoritemplomokutja@gmail.com +36 30/446-8383

Hegyvidéki örökségek - Romok és kövek 1009-2020-ig

Gyalogos örökségtúra Mogyoróska, Regéc és Hejce határában a Zemplénben

Jelentkezem a túrára

2020. október 10.

A zempléni túrák már ismertek az örökségtúrázók körében. Ezúton egy rövid egynapos gyalogos túrára várjuk a hegyek, várak, földvárak, romok iránt érdeklődő túrázókat. Nem teljesítménytúrát szervezünk, de ahhoz, hogy a 12-16 km-es tervet teljesítsük, nem csak könnyed séta várható, hanem a gyalogtúrázók átlagos 4 km/óra szintes útvonalon való teljesítménye. Kellemes gyaloglás őszi erdőben.

Az örökségtúra találkozóhelye ezúttal Mogyoróska, innen indulunk és a Zemplén nyugati részén haladunk. Az első állomása a Regéci vár, melynek megközelítése megadja az alaphangulatát egy igazi őszi, 700 m-es csúcsok megközelítését is lehetővé tevő túrának. A reneszánsz palota rekonstrukciója folyamatos, jelenleg a pince felújítása zajlik. Regéc felé jövünk le a várhegyről. Következő állomás a 600 m magasan található zempléni földvár helye, melynek maradványait csak gyakorlott szemek ismerik fel, egyike az 58(!) abaúji várromnak, a Süllyedt Bán-hegyen.

A túra harmadik állomása már Hejce felett a Borsó-hegyen található impozáns Sólyomkő sziklafal, a sziklamászók kedvelt célpontja, vadregényes kilátópont. Egy keveset tovább sétálva a 2006. év szlovák repülőgép szerencsétlenségének helyszínét, az emlékparkot keressük fel. Amennyiben (!) van még időnk, azaz a túrázók ereje és ideje biztosítja, felkeressük az Amadé várromot, mely napjainkban inkább kőhalomra emlékeztet, de a XIII. századtól kalandos története tipikus.

Majd végül visszaereszkedünk Hejcére a faluba. Az egyik legkorábbi településünk, 1009-ből van írásos adat a Püspöki Kastélyról, háromemeletes, napjainkban nőket befogadó szeretetotthon, mint egy apácakolostor, kívülről megtekinthetjük. A falu hangulatos, a patak által átszabdalt, változatos hidakon megközelíthető szép parkok találhatóak itt. Ha még nem lesz erőnk, megtekinthetjük a Szent István Király római katolikus templomot, mely lőréses erődfallal körülvett gótikus stílusú, copfstílusban átépített nagy épület. A gyalogtúra Hejcén ér véget. A sofőröket visszavisszük az autóig, a várakozók pedig egy hamisítatlan falusi kocsmában vagy előtte várakozhatnak.

 

2020. október 10. gyalogosan 15-19 km, 650 m szintemelkedés, Regéc és Hejce

Indulás

Gyülekező 9.00 órakor Mogyoróskán a Görög katolikus templomnál. (Vonattal csak a Hernád völgyéig közelíthető meg a két falu!)

Útvonal

Mogyoróska, Regéci vár (2,4 km), Regéc tovább a piros turistajelzésen a Gergely hegyen, Földvár (3, 5km), Fehér kúti vadászház (3,5 km), Sólyomkő szikla (1 km), Repülőbaleset emlékpark (1 km), (Amadé várrom- 4 km) Hejce (4 km).
Látnivalók Hernád völgye, Regéc, Regéci vár, Zempléni földvár, Fehér-kúti vadászház (kívülről), Borsó-hegy: Sólyomkő sziklamászóhely, Repülőbaleset emlékpark, Amadé várrom, Hejce.
Ebéd A túra során az étkezést mindenki saját magának biztosítja.
Szállás

Közösen nem szervezünk! A térségben több kisebb kapacitású szálláshely található, ezért aki már pénteken odautazik, vagy szombaton marad, szállást igényelhet magának.


Nehézségi szint közepes
Költségek A túra önköltséges, túravezetést ingyenesen biztosítunk. Az étkezés gyakorisága szabadon választott, amelyet a túrán megbeszélünk. Regéc várába 700 Ft/fő a csoportos felnőtt belépő. Látogatóközpont további 500 Ft.
Túravezetők Bácskainé Pristyák Erika és Bálint János
Jelentkezési határidő 2020. október 7. (20:00 óra) a megadott elérhetőségeken.
További információk Középkori Templomok Útja Egyesület
e-mail: kozepkoritemplomokutja@gmail.com
telefon: +36 30 446 8383; +36 70 935 6438
www.facebook.com/oroksegtura
www.oroksegtura.hu

 

A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt, a rendező szervezettel szemben semmiféle kártérítési igénnyel nem léphet fel. A program változtatási jogát.

 

Fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket!

Ezen a honlapon egy csodálatos világ fog eléd tárulni, amely ismeretlenségével, bájával, hangulatos kis falvaiban megbúvó műemlékeivel, rejtőzködő kincseivel mindenkit rabul ejt. Ismerd meg örökséghelyszíneit, indulj el örökségtúráin és fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket.