kozepkoritemplomokutja@gmail.com +36 30/446-8383

Tirpák telepesek nyomában 3.

A bokortanyák iskolái

Jelentkezem a túrára

2020. szeptember 19.

A kerékpáros örökségtúra célja a bokortanyák hálózatának és iskoláinak megismerése.
2020. szeptember 19.-én Nyíregyháza-Sóstófördő Múzeumfalu Tirpák portáról indulva, egy tucat bokortanyát érintve, mintegy 40 km-t megtéve tehetünk egy körtúrát, végig gondolva a digitális és a hagyományos összevont osztályú tanítás hatékonyságát.

Az idei túrán a Múzeumfaluból indulunk, kapcsolódva az örökségnapokhoz. Természetesen a Tirpák portát ismerhetjük meg részletesen. Az előző években Nyíregyháza Evangélikus Nagytemplomnál kezdődött a túra, az idén a templom belső restaurálási munkái miatt felkeresünk egy autentikus új helyszínt. Benézünk egy régi iskolaépületbe is, majd egy rövid tirpák tízórai után Nyírszőlős felé indulva, érintve Nyíregyházán a Széna teret, ahol egykoron a lovaskocsikat hagyták a városba érkező tanyasiak. A tavalyihoz képest fordított irányban haladunk. A Tokaji úton megyünk kifelé. A város külterületébe érkezve először a Geri-dombról, egykori jelentős kurgánról, Nyíregyháza legmagasabb pontjáról ráláthatunk a városra, és a tanyákra is. A tanyasi iskola-épületekre figyelünk. Szabadságbokor, Antalbokor, Kazárbokor, Markóbokor, Sulyánbokor, Vajdabokor, Benkőbokor, Gerhátbokor nyugati elkerülő Salamonbokor érintésével haladunk. A Polyák és Rókabokor közötti mély homokos utat többek kérésére elkerüljük, de azért lesz bőven földút így is. Öt régi iskolaépületet tekintünk meg (Antal-, Vajda, Benkő-, Sulyán, Salamonbokorban, az egyikbe be is megyünk). Az evangélikus egyház egykori iskolaépületeinek diakóniai szolgálatba állítása mellett a tanyákon élők újszerű tevékenységei is megmutatkoznak. Így közelről megismerhetjük, hogy milyenek az őszi napok napjainkban a bokortanyákon, rá is csodálkozhatunk hogy a városi életmódtól nem minden esetben különbözik az itt élők élete, és láthatjuk mennyire differenciáltak a tanyák. Az őszi betakarítások idején láthatjuk az idei csapadékos május-június és száraz július augusztus eredményét: még van dinnye a földeken és még zöld a kukorica.

A túra célja: a bokortanyák és iskoláinak felfedezése. Életképes tanyákat és elhanyagolt portákat is láthatunk.
Az iskolaépületekben pedig elgondolkozhatunk elődeink tevékenységéről, a XIX. század közepén létesített tanyai iskolákról, az oktatás örök kérdéseiről. Visszaérkezünk a Városalapító atyák szobrához. 

 

Indulás

Gyülekező 8.30 - 9.00 óra között a Nyíregyháza- Sóstó Múzeumfalu előtt.

Útvonal

Nyíregyháza-Sóstó Múzeumfalu, Nyírszőlősön át, Nyíregyháza Széna-tér. Tokaji úton a KGST és nagybani piac után délre fordulva Szabadságbokor felé. A város külterületébe érkezve először a Geri-dombról, egykori jelentős kurgánról, Nyíregyháza legmagasabb pontjáról ráláthatunk a városra, és a tanyákra is. Szabadságbokor, Antalbokor, Kazárbokor, Markóbokor, Sulyánbokor, Vajdabokor, Benkőbokor, Gerhátbokor, Rókabokor nyugati elkerülőt keresztezve Salamonbokor érintésével vissza a Tiszavasvári kerékpárúton a városba, a felüljárón át a városközpontba a Városalapító atyák szobrához. Visszaérkezés 18.00 óra körül. Többnyire kövezett utakon, néhol forgalmas főúton, néhol rozoga bekötőúton, földes, homokos dűlőutakon haladunk – megtapasztalva a bokortanyák hálózatának szélsőséges infrastrukturális viszonyait. Szükség esetén módosítható az útvonal.
Látnivalók Tirpák porta XIX századi állapota a falumúzeumban, Öt régi iskolaépület: Antal-, Vajda, Benkő-, Sulyán, Salamonbokorban, a Sulyánbokori iskolaépületbe benézünk). A XIX. század közepi iskolaépületeken az állagóvás, felújítás, hasznosítás különböző stádiumait láthatjuk. Róka- és, Sulyán- tipikus bokros tanyaszerkezetét megismerhetjük. Jó néhány bokortanya modern és régi házai, változatos, néhol dolgos világa.

A túra teljes hossza 40 km, kövezett aszfalt úton és homokos dűlőutakon
Költségek A túra önköltséges. Részvételi, nevezési díjat nem számítunk fel. A kerékpártúra időtartama alatt szervezett idegenvezetést, túravezetést és kerékpáros szervizszolgáltatást ingyenesen biztosítunk.
Felszerelés

A KRESZ - előírásnak megfelelő, megfelelő műszaki állapotban lévő kerékpár és kötelező illetve javasolt felszerelései!

Szakvezetők Dr. Bodnár Zsuzsa (Múzeumfaluban), Bácskainé Pristyák Erika (bokortanyákon)
Túravezetők Bácskainé Pristyák Erika és Bácskai László. Gumibelsőt mindenki hozzon magával a túrára!
Jelentkezési határidő 2020. szeptember 14. (20:00 óra) a megadott elérhetőségeken.
További információk Középkori Templomok Útja Egyesület
e-mail: kozepkoritemplomokutja@gmail.com; pristyak.erika@nye.hu
telefon: +36 70/935-6438
www.facebook.com/oroksegtura
www.oroksegtura.hu

 

A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt, a rendező szervezettel szemben semmiféle kártérítési igénnyel nem léphet fel.   A program változtatási jogát fenntartjuk!

Fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket!

Ezen a honlapon egy csodálatos világ fog eléd tárulni, amely ismeretlenségével, bájával, hangulatos kis falvaiban megbúvó műemlékeivel, rejtőzködő kincseivel mindenkit rabul ejt. Ismerd meg örökséghelyszíneit, indulj el örökségtúráin és fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket.