kozepkoritemplomokutja@gmail.com +36 30/446-8383

Örökségtúra a Bódva-völgyében

Kerékpártúra a Csereháton, a gótikus úton

Jelentkezem a túrára

2021. július 16.

A Középkori Templomok Útja Egyesület 2021. július 16. és július 18. között szervezi meg egyik legizgalmasabb túráját, amely a Cserehát legszebb része, a Bódva-völgyének felfedezésére irányul. A túra során Magyarország egyik eldugott szegletébe kalauzolunk el benneteket, ahol a varázslatos tájon, szebbnél szebb középkori templomok, vadregényes kolostorromok és várromok sorakoznak.

Az útvonal nagyon kellemesen bringázható, dimbes-dombos völgyön halad át, de azért tartogatott néhány kaptatót az út számotokra. A Miskolc és az Aggteleki Karszt között elterülő Bódva-völgye rendkívül gazdag műemléki értékekben, amelyet szinte teljeskörűen megismerhetsz a túra során. A túra során megismerhetitek a boldvai, szalonnai, rakacaszendi, tornaszentandrási és tornai román és gótikus kori templomokat, amelyek országosan is a kiemelt jelentőségű műemlékek közé tartoznak. Ellátogathattok Edelényben Magyarország egyik legszebb barokk kastélyéhoz és megismerhetitek Magyarország egyik legjobban kutatott földvárát, a borsodi földvárat. A túra leglátványosabb örökséghelyszíne a Szár hegyen, az erdő mélyén álló pálos kolostorrom, amely a legjobb állapotú pálos kolostorrom Magyarországon (a kolostorrom kerékpár és gyalogtúra kombinációjával közelíthető meg). A szögligeti várhegyen álló, nemrégiben felújított impozáns Szádvárról pedig egy elképesztő panorámát mutatunk nektek. Szóval, ezt nem érdemes kihagyni, lássuk a részleteket.   

 

Első nap (2021. július 16.):  táv hossza: 62,5 km.

Indulás

Gyülekező 9.30 és 10.00 óra között Miskolcon a Tiszai Pályaudvaron. Indulás 10.00 órakor. Akik Azok, akik vasúttal érkeznek, egyedileg kell leszervezniük a vasúti közlekedésüket és a kerékpárszállítást, ezért kérjük időben tájékozódjanak a MÁV-nál. Amennyiben igényt tart rá a jelentkező a kerékpárszállítást térítés ellenében tudjuk vállalni 20 db kerékpárig Nyíregyháza és Miskolc között. 

Útvonal

Miskolc - Boldva (18,4 km) – Edelény (11,4 km) – Szendrő (15 km) –Szalonna (5,5 km) – Perkupa (5,9 km) -  Szögliget (6,3 km)

Látnivalók

Boldvai református templom; Edelényi L’Huillier-Coburg kastély; Edelényi református templom; Borsodi földvár; Szendrői vár; Szalonnai református templom

Ebéd

Az első napon ebédet szervezett formában nem biztosítunk.

Szállás és vacsora

 

Holló Vendégház (Szögliget): http://www.hollovendeghaz.com/

 

Második nap (2021. július 17.): A táv hossza: 92 km

Útvonal

Szögliget – Perkupa (6,3 km) – Szalonna  (5,9 km) - Martonyi (4,8 km) – Rakacaszend (12,2 km) – Rakaca (6,1 km) – Viszló (3,7 km) – Tornaszentjakab (5,1 km) – Hidvégardó (6,7 km) - Torna (6 km) - Hidvégardó (6 km) – Komjáti (10,9 km) – Tornaszentandrás (3,5 km) – Komjáti (3,5 km) – Szögliget (11 km)

Látnivalók

Martonyi pálos kolostorrom; Rakacai víztározó; Rakacaszendi református templom; Tornai római katolikus templom; Tornaszentandrási római katolikus templom

Ebéd

A második napon ebédet szervezett formában nem biztosítunk.

Szállás és vacsora

 

Holló Vendégház (Szögliget): http://www.hollovendeghaz.com/

 

Harmadik nap (2021. július 18.): A táv hossza: 5 km.

Útvonal

Gyalogtúra a szögligeti szádvárhoz

Látnivalók

Szádvár (Szögliget)

Visszaút

A.) alternatíva: Költségtérítés ellenében transzfert biztosítunk Szögliget és Miskolc között
B.) alternatíva: Egyénileg lehetséges visszatekerni Szögligetről Miskolcra.
C.) alternatíva: Egyénileg lehetséges visszautazni vonattal Perkupáról Miskolcra (A MÁV menetrendről és kerékpárszállítási lehetőségről egyénileg szükséges tájékozódni)


 

A túra teljes hossza

160 km

Nehézségi szint

Közepes

Költségek

A túra önköltséges. A szállás és étkezés pontos költségéről a regisztráció folyamán tájékoztatjuk a jelentkezőket, előzetesen tájékozódni a http://www.hollovendeghaz.com/ honlapon lehetséges. 
A belépődíjak fizetése önköltséges. 
Szervezett szakvezetést, túravezetést és kerékpáros szervízszolgáltatás díja: 1.000 Ft/nap/fő, a túra teljes időtartama alatt 3.000 Ft/fő. 

Kerékpárbérlés

Igény esetén a KRESZ előírásainak megfelelő KTM Joy kerékpárokat biztosítunk a résztvevőknek az örökségtúra időtartama alatt, melynek napi díja 3.000 Ft/kerékpár/nap, a túra teljes időtartamára 6.000 Ft ellenében lehet bérelni bringákat. 

Igény esetén ebike bérlésére is van lehetőség, melynek költsége 7.500 Ft/nap, a túra teljes időtartamára 15.000 Ft/fő. A kerékpárokhoz fejvédőt is biztosítunk. Kerékpárbérlési szándékát kérjük jelezze a regisztráció során.

Kerékpárszállítás

A szállítás biztosításának költsége Nyíregyháza és Miskolc között 2.000 Ft/kerékpár (oda-vissza). Szállítás igénybevétele esetén kerékpárok átvétele 2021. július 16.-án (péntek) történik, Nyíregyházán a Kölcsey u. 27. szám alatt 7.00 – 7.30 között. 

15 db kerékpár szállítását tudjuk vállalni Nyíregyháza és Miskolc között. A kerékpárszállítás díja kerékpáronként 3.000 Ft. A kerékpárok átadása a szervező által megadott helyen és időben történik meg, amelyről a regisztráció során tájékoztatjuk a résztvevőket. 

Csomagszállítás, személyszállítás

A túra alatt csomagszállítási lehetőséget, valamint korlátozott mértékben amennyiben valaki elfárad és igényt tart rá személyszállítási lehetőséget biztosítunk. A csomag és személyszállítás térítésmentes, melynek mértékéről a résztvevő maga dönt.

Transzfer-szolgáltatás

Igény esetén Szögliget és Miskolc között transzferszolgáltatást biztosítunk a résztvevők számára, melynek költségéről a regisztráció során tájékoztatjuk a jelentkezőket. 

Felszerelés

A KRESZ - előírásnak megfelelő kerékpár és kötelező illetve javasolt felszerelései! Pótbelső. 

Szakvezető,
túravezető

Gaylhoffer-Kovács Gábor - Deák Attila - Vári Attila

Jelentkezési határidő

2021. július 14. (24:00 óra) a megadott elérhetőségeken.

További információk

Középkori Templomok Útja Egyesület
e-mail: kozepkoritemplomokutja@gmail.com
telefon: +36 30/446-8383
www.facebook.com/oroksegtura
www.oroksegtura.hu

 

A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt, a rendező szervezettel szemben semmiféle kártérítési igénnyel nem léphet fel.   A program változtatási jogát fenntartjuk!

Fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket!

Ezen a honlapon egy csodálatos világ fog eléd tárulni, amely ismeretlenségével, bájával, hangulatos kis falvaiban megbúvó műemlékeivel, rejtőzködő kincseivel mindenkit rabul ejt. Ismerd meg örökséghelyszíneit, indulj el örökségtúráin és fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket.