kozepkoritemplomokutja@gmail.com +36 30/446-8383

Örökségtúra a Bodrog-mentén és a Bodrogközben

Egy ismeretlen világ a Zemplén és a Felső-Tisza-vidék peremén

Jelentkezem a túrára

2021. augusztus 13.

Ezúttal egy olyan vidéket ajánlunk a túrázók figyelmébe, amelynek egyes részei az ismeretlenség homályába burkolódznak, még más területei bejáratott túraútvonalnak számítanak. Talán az az egyik leghihetetlenebb ebben az örökségtúrában, hogy szó szerint településről, településre haladva, találkozhatunk, valami nagy jelentőségű és látványos örökséghelyszínnel.

A túra sűrű lesz, a táj változatos, a terep nem nehéz, többségében síkság és kisebb hegyek váltakoznak. Egyet garantálhatunk, ezen a túrán olyan műemlékekkel, történelmi emlékhelyekkel, természeti kincsekkel találkozhattok, amely felkeresése maradandó emlékeket fog adni számotokra. Ennek az örökségtúrának a főszereplője a Bodrog folyó, amely a Tisza jobb parti mellékfolyója. Az örökségtúra a Bodrog folyó mentén lévő területek, valamint a Bodrog és a Tisza folyó között elterülő úgynevezett Bodrogköz felfedezését szolgálja, amelyek 1920 előtt Zemplén vármegye részét alkották.  Az egykor összetartozó Bodrogköz területét magyar-szlovák határ vágja ketté.

A Magyarországhoz tartozó Alsó-Bodrogköz és a Szlovákiához tartozó Felső-Bodrogköz, valaha egy összefüggő természeti és néprajzi tájegységet alkotott, melynek a központja Királyhelmec volt. A túra során felfedezhetitek a Felső-Tisza-vidék egy kevéssé ismert zugát, ahová Egyesületünk most először indít örökségtúrát, így ti lehettek az első felfedezők. A túrán történő részvétel, az aktuális szlovákiai járványügyi szabályok betartásával lehetséges, melynek értelmében a határátlépéshez és szálláshelyek igénybevételéhez kötelező védettségi igazolvány, személyigazolvány, valamint regisztráció a Szlovákiai konzulátusok honlapján, amely az alábbi linken érhető el: https://korona.gov.sk/ehranica/ (beltéri maszkhasználat kötelező).

 

Első nap (2021. augusztus 13.):  táv hossza: 84  km

Indulás

Gyülekező 10.30 és 11.00 óra között Kisvárdán a vasút állomáson. Indulás 11.00 órakor. Akik Azok, akik vasúttal érkeznek, egyedileg kell leszervezniük a vasúti közlekedésüket és a kerékpárszállítást, ezért kérjük időben tájékozódjanak a MÁV-nál. Amennyiben igényt tart rá a jelentkező a kerékpárszállítást térítés ellenében tudjuk vállalni 20 db kerékpárig Nyíregyháza és Kisvárda között.

Útvonal

Kisvárda – Döge (5,4 km) – Szabolcsveresmart (6,9 km) – Kékcse (5 km) – Cigánd (10,8 km) – Pácin (13,3 km) – Karcsa (4,3 km) – Karos (6,7 km) – Bodrogszerdahely (6,8 km) – Kiskövesd (4,3 km) – Nagykövesd (1,9 km) – Nagygéres (9,3 km) – Kisgéres (4,1 km) – Királyhelmec (5,6 km)

Látnivalók

Rétközi-tó, Bodrogközi Múzeumporta; Pácini Mágocsy-kastély; Karcsai református templom; Karosi honfoglaláskori temető; Nagykövesdi vár; Kisgéresi pincesor

Ebéd

Az első napon ebédet szervezett formában nem biztosítunk.

Szállás és vacsora

 

Itália Panzió, Királyhelmec

 

Második nap (2021. augusztus 14.): A táv hossza: 53,7 km

Útvonal

Királyhelmec – Lelesz (7,1 km) – Bodrogszentes (12 km) – Bodrogszentmária (6,4 km) – Szomotor (4,3 km) – Szőlőske - Ladamóc (9,1 km) – Zemplén (4,2 km) – Szőlőske (7,9 km) – Borsi (2,7 km)

Látnivalók

Vezetett séta Királyhelmecen; Királyhelmeci csonkavár; Leleszi premontrei templom; Bodrogszentesi református templom; Zempléni földvár és református templom; Borsi Rákóczi-kastély

Ebéd

Arany Puttony Étterem - Szőlőske

Szállás és vacsora

 

Brigadéros szálloda, Borsi kastély

 

Harmadik nap (2021. augusztus 15.): A táv hossza: 89 km.

Útvonal

Borsi - Újhely (2,9 km) – Sátoraljaújhely (2,3 km) - Sátoraljaújhely – Sárospatak (13 km) – Bodrogolaszi (5,6 km) – Vámosújfalu (6,9 km) – Olaszliszka (3 km) . Szegi (6,9 km) – Bodrogkisfalud (2,6 km) – Bodrogkereszttúr (2,9 km) – Tokaj (8,4 km) – Rakamaz (5,5 km) – Nyírtelek (19 km) – Nyíregyháza (10 km)

Látnivalók

Sátoraljaújhelyi Piarista templom és rendház; Sárospataki vár és Bazilika; Bodrogolaszi római katolikus templom

Visszaút

Lehetőség van a harmadik napon Tokajban leválni a csoportról annak, aki vonattal érkezett, de természetesen Nyíregyházán is vonatra lehet pattanni. Aki autóval érkezik a túrára javasoljuk Nyíregyházán hagyni az autót, mivel a túra itt ér véget.


 

A túra teljes hossza

227 km

Nehézségi szint

Könnyű

Költségek

A túra önköltséges. A szállás és étkezés pontos költségéről a regisztráció folyamán tájékoztatjuk a jelentkezőket. Az árakról előzetesen tájékozódni a szálláshelyek honlapján lehetséges. A belépődíjak fizetése önköltséges.
Szervezett szakvezetést, túravezetést és kerékpáros szervízszolgáltatást térítésmentesen biztosítjuk.

Kerékpárbérlés

Igény esetén a KRESZ előírásainak megfelelő KTM Joy kerékpárokat biztosítunk a résztvevőknek az örökségtúra időtartama alatt, melynek napi díja 3500 Ft/kerékpár/nap, a túra teljes időtartamára kedvezményesen, 9000 Ft ellenében lehet bérelni bringákat.

Igény esetén ebike bérlésére is van lehetőség, melynek költsége 7500 Ft/nap, a túra teljes időtartamára 22.500 Ft/fő. A kerékpárokhoz fejvédőt is biztosítunk. Kerékpárbérlési szándékát kérjük jelezze a regisztráció során.

Kerékpárszállítás

A szállítás biztosításának költsége Nyíregyháza és Kisvárda között 1000 Ft/kerékpár. Szállítás igénybevétele esetén kerékpárok átvétele 2021. augusztus 13.-án (péntek) történik, Nyíregyházán a Kölcsey u. 27. szám alatt 7.00 – 7.30 között.

Csomagszállítás, személyszállítás

A túra alatt csomagszállítási lehetőséget, valamint korlátozott mértékben amennyiben valaki elfárad és igényt tart rá személyszállítási lehetőséget biztosítunk, melynek mértékéről a résztvevő maga dönt.

Transzfer-szolgáltatás A túra során transzferszolgáltatást nem biztosítunk.

Felszerelés

A KRESZ - előírásnak megfelelő kerékpár és kötelező illetve javasolt felszerelései! Pótbelső.

Szakvezető,
túravezető

Kollár Tibor - Deák Attila

Jelentkezési határidő

2021. augusztus 11. (12.00 óra). a megadott elérhetőségeken.

További információk

Középkori Templomok Útja Egyesület
e-mail: kozepkoritemplomokutja@gmail.com
telefon: +36 30/446-8383
www.facebook.com/oroksegtura
www.oroksegtura.hu

A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt, a rendező szervezettel szemben semmiféle kártérítési igénnyel nem léphet fel.   A túrán történő részvétel, az aktuális szlovákiai járványügyi szabályok betartásával lehetséges, melynek értelmében kötelező védettségi igazolvány, személyigazolvány, regisztráció a Szlovákiai konzulátusok honlapján, amely az alábbi linken érhető el: https://korona.gov.sk/ehranica/ . A program változtatási jogát fenntartjuk!

Fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket!

Ezen a honlapon egy csodálatos világ fog eléd tárulni, amely ismeretlenségével, bájával, hangulatos kis falvaiban megbúvó műemlékeivel, rejtőzködő kincseivel mindenkit rabul ejt. Ismerd meg örökséghelyszíneit, indulj el örökségtúráin és fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket.