kozepkoritemplomokutja@gmail.com +36 30/446-8383

Zempléni örökségtúra

Jelentkezem a túrára

2020. augusztus 21.

A Középkori Templomok Útja Egyesület 2020. augusztus 21. és augusztus 23. közötti időpontra rendhagyó kerékpáros örökségtúrát hirdet. Ezúttal egyaránt várjuk azoknak a jelentkezését, akik szeretik a kihívásokat és a komolyabb hegyi túrákat, illetve gondoltunk azokra is, akik a könnyedebb túraútvonalakat favorizálják. Újdonság, hogy ezúttal a túra során két csoportra bontva párhuzamos, különböző túraútvonalakon fognak haladni a jelentkezők, bizonyos szakaszokat viszont közösen fogunk megtenni. A nehezebb útvonal 257 km-es, amely komolyabb szintemelkedések megtételével jár, a könnyített útvonal 187 km kisebb szintemelkedéssel.

A csillagtúra bázispontja a Sátoralja-Rudabányácskán található Smaragd-völgy, innen kiindulva hódítjuk meg a Zempléni-hegység legszebb völgyeit és hegyeit. Az örökségtúra során Észak-Magyarország legszebb tájait, világörökségi borvidékét, hangulatos kis településeit és ódon várait, templomait fedezhetitek fel. Úgy alakítottuk ki a túraútvonalat, hogy a Zemplén legszebb arcát ismerhessétek meg, de ennek „ára” is van, hiszen nehezebb hegyi utakon kell keresztül tekerni.

Az örökségtúra Tokaj főteréről indul. Innen a Bodrog mellett haladva érkezünk meg Bodrogkereszttúrra. Itt megtekintjük az évszázad felfedezéseként számon tartott római katolikus templomot, ahol a régészeti kutatások számos érdekes eredményt hoztak a felszínre. Tokaj és Erdőbénye között közösen halad a csoport, Erdőbényénél azonban kettéválik. Akik a nehezebb útvonalon szeretnének jönni, Erdőbénye belterületét elhagyva egy 120 méteres szintemelkedéssel járó kaptatóval kell megküzdeniük. Ezt követően hosszan gurulunk a Zemplén egyik legszebb szakaszán a természeti oltalom alatt álló Aranyosi-völgyön keresztül, amely egy 15 km hosszan elterülő völgykatlan. Abaújalpárt és Boldogkőújfalut elhagyva, az örökségtúra egyik legizgalmasabb várához Boldogkőváraljára érkezünk, amely a tatárjárás után épült.

A település északi határában egy 268 méter magas hegygerinc tetején álló vár uralja a horizontot, ezt a hegyet, nevezték Boldogkőnek, amelyről a vár kapta a nevét. Bologkővárlja, Korlát és Fony után egy 6 kilométeres kemény kaptató vár ránk, innen érkezünk meg a regéci várhoz, amelyet egy kisebb gyalogtúra keretében közelíthetünk meg. A jó hír, hogy a regéci vártúra után, szinte Tolcsváig végig gurulunk egy gyönyörű völgyön keresztül. Ez az útszakasz kárpótolni fog benneteket az eddigi nehézségekért. Tolcsváról Sárospatak irányába haladva, érkezünk meg Sátoraljaújhelyhez tartozó Rudabányácskára. Akik a könnyebb útvonalat választják az első nap, Erdőbényéig közösen haladnak az egész csoporttal. Erdőbényéről azonban rögtön Tolcsva felé veszik az utat, ahol megismerkedhetnek a település csodálatos műemlékeivel. Innen Bodrogolaszi felől érkezünk meg Sárospatakra. A rendelkezésre álló idő tükrében keressük fel Hercegkút hangulatos borospincéit, illetve egy kisebb gyalogtúra keretében a Megyer-hegyi tengerszemet. Szóval, aki a rövidebb, szelídebb túrára vállalkoznak, ők is felejthetetlen szépségű helyszínekkel ismerkedhet meg. A két csoport este a szálláshelyen találkozik egymással.

A túra második napja Rudabányácskától Füzérig közös úton haladunk. A Füzéri vár megtekintése után azonban újra szétválik a két csoport.  Füzér felé haladva, a szemetek előtt végig ott fognak ragyogni az andezit hegykúpon álló Füzéri vár fehérnek tűnő falai, amelyek lentről rendkívül impozáns látványt nyújtanak. A tatárjárás előtt épült várat egy kisebb gyalogtúra közbeiktatásával hódíthatjuk meg.

Akik a nehezebb túraútvonalat választják Füzérről Hollóháza felé indulnak, Hollóháza és Kéked között a Zemplén legmagasabb közúti kaptatójával találják majd szembe magukat, amely bár egy igen rövid és festői szakasz, de megmászása jelentős kihívással jár. Cserébe egészen Kékedig, onnan pedig Abaújvárig gurulhatunk. Akik rászánták magukat ennek a szakasznak a megtételéhez Abaújváron megismerhetik  a Zemplén kétlegizgalmasabb műemlékét, az abaújvári földvárait és a gótikus eredetű református templomot, amelyben óriási felületen találhatóak középkori freskók. A település az Aba nemzetség ősi fészke, Abaúj vármegye névadó települése és központja volt a középkorban. Abaújvárat elhagyva Telkibánya, Pálháza irányól érkezünk vissza a bázispontra. A könnyebb ellenállást választók Füzér után visszakanyarodnak Pálháza felé, kihagyva ezzel a Hollóháza-Kéked közötti emlekedőt. Számukra alternatív programként a Füzérradványi kastélypark és a Széphalmon található Magyar Nyelv Múzeumának megtekintését ajánljuk.

A túra harmadik napján a két csoport közösen halad egész úton. A délelőtt folyamán megtekintjük Sátoraljaújhely történelmi városközpontját és áttekerünk Sárospatakra. A harmadik nap legidőigényesebb állomása Sárospatak, a Bodrog-parti Athén, amely műemlékekben, kulturális örökségekben, történelmi értékekben, gyűjteményekben rendkívül gazdag kisváros. A város és egyben a régió legjelentősebb látványossága a Sárospataki vár, amelyet tárlatvezetés keretében fedezhetnek fel a résztvevők.

A Sárospatakon a középkorban gazdag egyházi élet folyt, domonkos, ferences, egy ideig Ágoston-rend is működött. A település legrégebbi, jelenleg is álló műemléke a vár mellett található Szent Erzsébet római katolikus gótikus stílusú, három hajós bazilika, amely a 15. században épült. Még egy középkori műemléket szeretnénk bemutatni a résztvevőknek, a szomszédos Bodrogolaszi római katolikus templomát. A faluban egy dombtetőn álló, a 12. században épült római katolikus templomot vallon telepesek építették.

Az örökségtúra zárásaként az EuroVelo kerékpárúton Vámosújfalu, Olaszliszka, Szegi, Bodrogkisfalud, Bodrogkereszttúr érintésével érkezünk meg Tokajba. Ezen a szakaszon nem kell komolyabb szintemelkedésekre számítani, de szinte végig kisebb emelkedők jellemzők az útra, amely kimerítők lehetnek egy idő után. Szemünk előtt végig ott magasodik az 528 m-es  Nagy-Kopasz  látványa. Tokajban zárjuk az örökségtúrát.

 

Első nap (2020. augusztus 21): „A” kihívás táv hossza: 106,5 km, „B” szelíd táv hossza: 60 km

Indulás

Gyülekező 6.30 és 7.00 óra között Tokajban, a város főterén (Kossuth tér). Indulás 7.00 órakor. Akik Azok, akik vasúttal érkeznek, egyedileg kell leszervezniük a vasúti közlekedésüket és a kerékpárszállítást, ezért kérjük időben tájékozódjanak a MÁV-nál. Amennyiben igényt tart rá a jelentkező a kerékpárszállítást térítés ellenében tudjuk vállalni 15 db kerékpárig Nyíregyháza és Tokaj között. A szállítás biztosításának költsége Nyíregyháza és Tokaj között 500 Ft/kerékpár. A saját gépkocsival érkezők legkésőbb 6.45-ig érkezzenek meg az indulóponthoz és gondoskodjanak autójuk biztonságos elhelyezésükről. Aki kerékpárszállítást igényel tőlünk, a kerékpárok átvételének módjáról és időpontjáról a későbbiekben fogjunk tájékoztatást küldeni a jelentkezőknek.

Útvonal

„A” kihívás útvonal (106,5 km): Tokaj – Bodrogkereszttúr (8,5 km) – Bodrogkisfalud (2,1 km) – Szegi (2,8 km) – Szegilong (3,1 km) – Erdőbénye (7,4 km) – Abaújalpár (14,8 km) – Boldogkőváralja (4,5 km) – Korlát (7,1 km) – Fony (3,7 km) – Regéc (5,9 km) – Erdőhorváti (13,7 km) – Tolcsva (5,1 km) – Bodrogolaszi (8,8 km) – Sárospatak (5,6 km) – Károlyfalva (6,9 km) – Rudabányácska (6,5 km)

„B” szelíd útvonal (60 km): Tokaj - Bodrogkereszttúr (8,5 km) – Bodrogkisfalud (2,1 km) – Szegi (2,8 km) – Szegilong (3,1 km) – Erdőbénye (7,4 km) – Tolcsva (8,4 km) - – Bodrogolaszi (8,8 km) – Sárospatak (5,6 km) – Hercegkút - Károlyfalva (6,9 km) – Rudabányácska (6,5 km)

Látnivalók

„A” útvonal: Bodrogkereszttúri római katolikus templom; Aranyosi-völgy; Boldogkőváraljai vár; Regéci vár

„B” szelíd útvonal: Bodrogkereszttúri római katolikus templom; Tolcsván a Szirmay-Waldbott-kastély, Hercegkúti borospincék, Megyer-hegyi tengerszem

Ebéd

Az első napon az ebédet mindenki saját magának biztosítja.

Szállás és vacsora

 

Sátoraljaújhely-Rudabányácska Smaragd-völgy Pihenőpark: https://www.smaragdvolgy.hu/

 

Második nap (2020. augusztus 22.): „A” kihívás táv hossza: 94,9 km, „B” szelíd táv hossza: 71 km

Útvonal

„A” kihívás útvonal: Sátoraljaújhely-Rudabányácska – Mikóháza (12,2 km) – Pálháza (7 km) – Filkeháza (3,4 km) – Füzérkomlós (4,2 km) – Füzér (4,7 km) – Füzérkomlós (4,7 km) – Hollóháza (5,4 km) – Kéked (8,3 km) – Abaújvár (4,1 km) – Telkibánya (8,1 km) – Bózsva (10,4 km) – Pálháza (3,2 km) – Mikóháza (7 km) – Sátoraljaújhely-Rudabányácska (12,2 km)

„B” szelíd útvonal: Sátoraljaújhely-Rudabányácska – Mikóháza (12,2 km) – Pálháza (7 km) – Filkeháza (3,4 km) – Füzérkomlós (4,2 km) – Füzér (4,7 km) – Füzérkomlós (4,7 km) – Nyíri (1,9 km) – Pálháza (7,3 km) – Füzérradvány (3,5 km) – Mikóháza (10 km) – Sátoraljaújhely – Széphalom (5,4 km) - Sátoraljaújhely-Rudabányácska (6,8 km)

Látnivalók

„A” útvonal: Füzéri vár, Abaújvári földvár, Abaújvári református templom

„B” útvonal: Füzéri vár, Füzérradványi Károlyi-kastély, Magyar Nyelv Múzeuma

Ebéd

egyeztetés alatt

Szállás és vacsora

Sátoraljaújhely-Rudabányácska Smaragd-völgy Pihenőpark: https://www.smaragdvolgy.hu/

 

Harmadik nap (2020. augusztus 23.): A táv hossza: 55,6 km

Útvonal

Sátoraljaújhely – Rudabányácska – Sátoraljaújhely (6,4 km) – Sárospatak (12,7 km) – Bodrogolaszi (5,6 km) – Vámosújfalu (6,4 km) – Olaszliszka (3 km) – Szegilong (3,9 km) – Szegi (3,1 km) – Bodrogkereszttúr (6,1 km) – Tokaj (8,4 km)

Látnivalók

Sátoraljaújhely történelmi városközpontja; Sárospataki vár és Rákóczi Múzeum; Szent Erzsébet római katolikus templom; Bodrogolaszi római katolikus templom; Olaszliszkai zsidó emlékhely

Ebéd

Igény esetén Tokajban állnak rendelkezésre éttermek.

 


A túra teljes hossza

„A” kihívás túraútvonal esetében: 257 km
„B” szelíd túraútvonal esetében: 186,6 km

Nehézségi szint

„A” kihívás túraútvonal: Nehéz
„B” szelíd túraútvonal: Közepes

Költségek

A túra önköltséges, az étkezés gyakorisága szabadon választott, amelyet a túra előtt pontosítunk! Az önköltség mértékéről a regisztráció folyamán tájékoztatjuk a jelentkezőket. Részvételi, nevezési díjat nem számítunk fel. A kerékpártúra időtartama alatt szervezett idegenvezetést, túravezetést és kerékpáros szervízszolgáltatást ingyenesen biztosítunk.

Kerékpárbérlés

Igény esetén a KRESZ előírásainak megfelelő KTM Joy kerékpárokat biztosítunk a résztvevőknek az örökségtúra időtartama alatt, melynek napi díja 3000 Ft/kerékpár/nap. A túra teljes időtartamára 8000 Ft ellenében lehet bérelni bringákat. A kerékpárokhoz fejvédőt is biztosítunk. Kerékpárbérlési szándékát kérjük jelezze a regisztráció során.

Kerékpárszállítás

15 db kerékpár szállítását tudjuk vállalni Nyíregyháza és Tokaj között. A kerékpárszállítás díja 500 Ft. A kerékpárok átadása a szervező által megadott helyen és időben történik meg, amelyről a regisztráció során tájékoztatjuk a résztvevőket.

Csomagszállítás

A túra időtartama alatt a szervező folyamatos kísérő autót biztosít a nehezebb túrán résztvevők számára. A kisbusz igény esetén, térítés ellenében, korlátozott mértékben vállal csomagszállítást a résztvevők számára. A csomagszállítás díja 1000 Ft/fő a túra teljes időtartama alatt. Csomagszállítási igényét kérjük jelezze a jelentkezés folyamán.

Felszerelés

A KRESZ - előírásnak megfelelő, megfelelő műszaki állapotban lévő kerékpár és kötelező illetve javasolt felszerelései!

Túravezetők

Deák Attila, Dobos Péter, Vári Attila

Szolgáltatásszervező Deák-Rabi Eszter
Jelentkezési határidő 2020. augusztus 17. (16:00 óra) a megadott elérhetőségeken.
További információk Középkori Templomok Útja Egyesület
e-mail: kozepkoritemplomokutja@gmail.com
telefon: +36 30/446-8383
www.facebook.com/oroksegtura
www.oroksegtura.hu

 

A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt, a rendező szervezettel szemben semmiféle kártérítési igénnyel nem léphet fel.   A program változtatási jogát fenntartjuk!

 

Fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket!

Ezen a honlapon egy csodálatos világ fog eléd tárulni, amely ismeretlenségével, bájával, hangulatos kis falvaiban megbúvó műemlékeivel, rejtőzködő kincseivel mindenkit rabul ejt. Ismerd meg örökséghelyszíneit, indulj el örökségtúráin és fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket.