kozepkoritemplomokutja@gmail.com +36 30/446-8383

Örökségtúra a hajdúvárosok között

Vadonatúj túra a szomszédos Hajdúságba

Jelentkezem a túrára

2023. október 07.

Csatlakozz te is a teszttúrázók táborához 2023. október 7.-én (szombat). Első alkalommal hirdette meg a Középkori Templomok Útja Egyesület az Örökségtúra a Hajdúvárosok túráját. Mivel első alkalommal szervezünk szervezett túrát erre az útvonalra, az elsők között lehetsz, aki velünk teszteli ezt a túraútvonalat.

Örökségtúra a hajdúvárosok között

Az örökségtúra Nyíregyházáról indul és Tégláson ér véget. A célpont ezúttal a Hajdúság, ahol egy nagyon sajátos történelmi örökséggel ismerkedhetnek meg a résztvevők. Bocskai István telepített le a hajdúkat erre vidékre, akik meghatározó jelentőséggel bírtak a Bocskai szabadságharcban. A Hajdúkerület egy sajátos autonóm közigazgatási egység volt, amely törvényhatóságként a XVIII. század végén vált ki Szabolcs vármegyéből. Ezt megelőzően a vármegyén belüli úgynevezett „öreg hajdúvárosok” (vagyis Böszörmény, Szoboszló Nánás, Hadház, Dorog és Vámospércs, majd később Polgár) laza szövetséget alkottak azzal a céllal, hogy kiváltságaikat közösen megvédjék. A hajdúkerület sajátos autonómiája az 1876-os megyerendezés során szűnt meg, amikor a kerület beolvadt – a helyébe lépő – Hajdú vármegyébe. A közigazgatási változások ellenére a hajdú identitás fennmaradt, s fontos elemei, kézzel fogható nyomai láthatók ezen a vidéken. A túra során megismerkedhetünk a hajdúvárosok egykori erődített templomaival és a Hajdúsági Múzeumban, a Hajdúkerület dicső múltját bemutató gazdag történeti és néprajzi kiállításával. A hajdúkhoz kacsolódó emlékhelyek mellett felkeressük Hajdúdorog görög katolikus székesegyházát, amely a magyar görög katolikusság egyik legfontosabb központja, illetve Tégláson a Dégenfeld-kastélyt. 

 

Indulás

Gyülekező 7.00 órakor Nyíregyházán a Kossuth téren. Indulás 8.00 órakor.

Visszaút

A visszautat mindenkinek egyénileg szükséges megoldania. Kerékpárszállítási lehetőséget 20 db kerékpár számára Téglás és Nyíregyháza között szervezetten biztosítunk a túra végén. A kerékpárok átvételére a Kölcsey utca 27. szám alatt lesz lehetőség, amely a vasútállomástól pár percre található. Téglásról Nyíregyháza és Debrecen irányába óránként indulnak vonatok, így a visszaút egyénileg megoldható. Amennyiben vonattal szeretné valaki a kerékpárok szállítását megoldani, kérjük a kerékpárszállítási lehetőségekről mindenki előzetesen tájékozódjon. 

Útvonal Nyíregyháza – Kálmánháza (16 km) - Hajdúnánás (14 km) - Hajdúdorog (7 km) - Hajdúböszörmény (17 km) - Hajdúhadház (13 km) – Téglás (4 km)

Térkép

https://www.google.com/maps/d/u/0/viewer?mid=13aAwCwPBp423oSWfj8f--mO_TxBxBzX6&ll=47.914960110468996%2C21.62988549537739&z=10 

Látnivalók

Hajdúnánási református templom erődítményei; Hajdúdorogi görög katolikus székesegyház; Hajdúsági Múzeum (Hajdúböszörmény); Hajdúhadházi református templom; Dégenfeld-kastély (Téglás)

A túra teljes hossza

67 km

Nehézségi szint

Könnyű

Költségek

Részvételi díj 1500 Ft/fő, amelyet a túra napján szükséges megfizetni készpénzes formában a túravezetőknek. A kerékpártúra időtartama alatt szervezett szakvezetést, túravezetést és kerékpáros szervízszolgáltatást biztosítunk, továbbá biztosítjuk a túra teljeskörű szervezését és lebonyolítását. A belépők megfizetése önköltséges. 

Kerékpár- és e-bike bérlés Kerékpárbérlési lehetőséget ezúttal nem biztosítunk.

Javasolt felszerelés

A KRESZ - előírásnak megfelelő, megfelelő műszaki állapotban lévő kerékpár és annak kötelező, illetve javasolt felszerelései! Saját kerékpárokhoz pót kerékpár belsőről mindenkinek egyénileg szükséges gondoskodnia.

Szervező

Középkori Templomok Útja Egyesület

Szakvezető, túravezető

Virányi Zsolt - Deák Attila - Vári Attila

Jelentkezési határidő

2023. október 6. 12.00 óra 

További információk

Középkori Templomok Útja Egyesület
e-mail: kozepkoritemplomokutja@gmail.compristyak.erika@nye.hu
telefon: +36 30/453-7767; +36 70/466-7874
www.facebook.com/oroksegtura
www.oroksegtura.hu

 

A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt, a rendező szervezettel szemben semmiféle kártérítési igénnyel nem léphet fel.
A program változtatási jogát fenntartjuk! 

Fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket!

Ezen a honlapon egy csodálatos világ fog eléd tárulni, amely ismeretlenségével, bájával, hangulatos kis falvaiban megbúvó műemlékeivel, rejtőzködő kincseivel mindenkit rabul ejt. Ismerd meg örökséghelyszíneit, indulj el örökségtúráin és fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket.