kozepkoritemplomokutja@gmail.com +36 30/446-8383

Szervezett örökségtúrák

2020.

október

10.

Hegyvidéki örökségek - Romok és kövek 1009-2020-ig Hegyvidéki örökségek - Romok és kövek 1009-2020-ig

Gyalogos örökségtúra Mogyoróska, Regéc és Hejce határában a Zemplénben

2020.10.10

A zempléni túrák már ismertek az örökségtúrázók körében. Ezúton egy rövid egynapos gyalogos túrára várjuk a hegyek, várak, földvárak, romok iránt érdeklődő túrázókat. Nem teljesítménytúrát szervezünk, de ahhoz, hogy a 12-16 km-es tervet teljesítsük, nem csak könnyed séta várható, hanem a gyalogtúrázók átlagos 4 km/óra szintes útvonalon való teljesítménye. Kellemes gyaloglás őszi erdőben.

2020.

szeptember

19.

Tirpák telepesek nyomában 3. Tirpák telepesek nyomában 3.

A bokortanyák iskolái

2020.09.19.

A kerékpáros örökségtúra célja a bokortanyák hálózatának és iskoláinak megismerése. 2020. szeptember 19.-én Nyíregyháza-Sóstófördő Múzeumfalu Tirpák portáról indulva, egy tucat bokortanyát érintve, mintegy 40 km-t megtéve tehetünk egy körtúrát, végig gondolva a digitális és a hagyományos összevont osztályú tanítás hatékonyságát.

2020.

augusztus

21.

Zempléni örökségtúra Zempléni örökségtúra

2020.08.21-23.

A Középkori Templomok Útja Egyesület 2020. augusztus 21. és augusztus 23. közötti időpontra rendhagyó kerékpáros örökségtúrát hirdet. Ezúttal egyaránt várjuk azoknak a jelentkezését, akik szeretik a kihívásokat és a komolyabb hegyi túrákat, illetve gondoltunk azokra is, akik a könnyedebb túraútvonalakat favorizálják. Újdonság, hogy ezúttal a túra során két csoportra bontva párhuzamos, különböző túraútvonalakon fognak haladni a jelentkezők, bizonyos szakaszokat viszont közösen fogunk megtenni. A nehezebb útvonal 257 km-es, amely komolyabb szintemelkedések megtételével jár, a könnyített útvonal 187 km kisebb szintemelkedéssel.

2020.

július

10.

Örökségtúra a Bódva-völgyében, a gótikus úton Örökségtúra a Bódva-völgyében, a gótikus úton

Kerékpártúra a Csereháton és Tornavidéken

2020.07.10-12.

A Bódva-völgyi örökségtúra a Kárpát-medence egy kevéssé ismert, de annál látványosabb szegletébe, a Cserehát nyugati területére vezet. Ez a terület egy igazi fehér folt, amelyet nektek kell felfedeznetek.

2020.

június

26.

Szent László örökségtúra Szent László örökségtúra

Utazás a honfoglalás és az Árpádok korába a Felső-Tisza-vidéken

2020.06.26-28.

A Középkori Templomok Útja Egyesület 2020. június 26. és június 28. között három napos kerékpáros örökségtúrát szervez, melynek célja a Felső-Tisza-vidék nyugati felének meghódítása. A túra során olyan kevéssé ismert tájegységekre érkezünk, mint a Rétköz és Bodrogköz. Az örökségtúrán a Felső-Tisza-vidék kiemelt jelentőségű régészeti emlékhelyeit, középkori egyházi építészeti emlékeit, valamint reneszánsz kastélyait mutatjuk be.

2020.

június

12.

Szatmár-Beregi örökségtúra Szatmár-Beregi örökségtúra

Templomok, vulkánok, lápok

2020. június 12-14.

A Szatmár-Beregi örökségtúra általában a szezonnyitó túránk, ahogy idén is, de most csavarunk rajta egyet és nem a megszokott útvonalon haladva új látványosságokat, új élményeket kutatunk fel. Ezúttal a műemlékek mellett a túra főszereplői a vulkánok, a lápok és a pálinka. A Szatmár-Beregi örökségtúra Magyarország észak-keleti szegletének, a Felső-Tisza-vidék „epicentrumának” felfedezésére irányul. Arra a vidékre, amelyet Móricz Zsigmond, e táj egyik leghíresebb szülötte, a történelmi Magyarország utolsó tündéri mezejének nevezett. Ez a vizek által körbezárt érintetlen táj, természetvédelmi területekben rendkívül gazdag és túralehetőségek egész tárházát kínálja az ide érkezőknek. A folyók mentén több száz kilométer hosszan tekeregnek a forgalomtól elzárt aszfaltozott töltéskoronák. Egymástól karnyújtásra lévő, hangulatos, csendes kis falvak között, az illatos Szatmár-beregi alma és szilva ültetvényeken keresztül, csodálatos természeti környezetben vezet utunk arra a vidékre, amely a középkori templomok földje

Fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket!

Ezen a honlapon egy csodálatos világ fog eléd tárulni, amely ismeretlenségével, bájával, hangulatos kis falvaiban megbúvó műemlékeivel, rejtőzködő kincseivel mindenkit rabul ejt. Ismerd meg örökséghelyszíneit, indulj el örökségtúráin és fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket.