kozepkoritemplomokutja@gmail.com +36 30/446-8383

Szervezett örökségtúrák

Archive

2021.

november

06.

Bortúra a Tokaji történelmi borvidéken (2.) Bortúra a Tokaji történelmi borvidéken (2.)

2021. november 6.

Részletek hamarosan...

2021.

szeptember

17.

Zempléni örökségtúra Zempléni örökségtúra

Középkori várak és templomok nyomában Zemplénben

2021. szeptember 17-19.

A Középkori Templomok Útja Egyesület 2021. szeptember 17. és szeptember 19. között szervezi meg a Zempléni örökségtúrát. Kezd az őszi túraszezont egy komolyabb kihívással, ezúttal egy több, mint 230 kilométeres hegyi túrán vehettek részt a Zemplénben. Elsősorban azok jelentkezését várjuk, akik nem riadnak vissza a szintemelkedésektől és kedvelik a kihívásokat.

2021.

szeptember

11.

Bringával a tirpák telepesek nyomában Bringával a tirpák telepesek nyomában

Kerékpártúra a bokortanyák világába

2021. szeptember 11.

 A Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. és a Középkori Templomok Útja Egyesület szervezésében 2021. szeptember 11-én (szombat) a Nyíregyházi bokortanyák felfedezésére indulhatunk egy tartalmas kerék-pártúra keretében. A túrát elősorban azoknak ajánljuk, akik Nyíregyháza alapításának időszakába szeretnének visszautazni az időben és megismerkedni a várost alapító tirpák telepesekkel.

2021.

szeptember

04.

Rétközi örökségkör Rétközi örökségkör

Kerékpártúra letűnt korok és tájak emlékei között

2021. szeptember 4.

2021. szeptember 4.-én szombaton, a Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. és a Középkori Templomok Útja Egyesület szervezésében indul útjára a rétközi örökségkör. A rétközi örökségkörre indulók letűnt korok és egy letűnt táj emlékeit, örökséghelyszíneit ismerhetik meg. A kerékpártúra célja a Felső-Tisza-vidék nyugati felének, a Nyíregyházától és a Nyírségtől északra elterülő rétközi tájegységének felfedezése.

2021.

augusztus

21.

Nyíregyházi bringakör Nyíregyházi bringakör

Várostörténeti kerékpártúra Nyíregyházán

2021. augusztus 21.

A Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. és a Középkori Templomok Útja Egyesület szervezésében 2021. augusztus 21-én (szombat) Nyíregyháza felfedezésére indulhattok egy izgalmas kerékpártúra keretében.

2021.

augusztus

13.

Örökségtúra a Bodrog-mentén és a Bodrogközben Örökségtúra a Bodrog-mentén és a Bodrogközben

Egy ismeretlen világ a Zemplén és a Felső-Tisza-vidék peremén

2021. augusztus 13-15.

Ezúttal egy olyan vidéket ajánlunk a túrázók figyelmébe, amelynek egyes részei az ismeretlenség homályába burkolódznak, még más területei bejáratott túraútvonalnak számítanak. Talán az az egyik leghihetetlenebb ebben az örökségtúrában, hogy szó szerint településről, településre haladva, találkozhatunk, valami nagy jelentőségű és látványos örökséghelyszínnel.

2021.

augusztus

07.

Kerékpáros örökségtúra a Szamos-mentén Kerékpáros örökségtúra a Szamos-mentén

Panyolafeszt, fesztiváltúra

2021. augusztus 7.

A Panyolafesztre érkezők egy különleges programra jelentkezhetnek 2021. augusztus 7.-én szombaton. A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság és a Középkori Templomok Útja Egyesület szervezésében kerékpártúra indul, melynek célja a szatmári táj felfedezése.

2021.

július

16.

Örökségtúra a Bódva-völgyében Örökségtúra a Bódva-völgyében

Kerékpártúra a Csereháton, a gótikus úton

2021. július 16-18.

A Középkori Templomok Útja Egyesület 2021. július 16. és július 18. között szervezi meg egyik legizgalmasabb túráját, amely a Cserehát legszebb része, a Bódva-völgyének felfedezésére irányul. A túra során Magyarország egyik eldugott szegletébe kalauzolunk el benneteket, ahol a varázslatos tájon, szebbnél szebb középkori templomok, vadregényes kolostorromok és várromok sorakoznak.

2021.

július

10.

Ismeretlen középkori templomok nyomában Ismeretlen középkori templomok nyomában

Kerékpáros örökségkör a Közép-Nyírségben

2021. július 10.

A Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft., a Középkori Templomok Útja Egyesület és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság szervezésében 2021. július 10.-én (szombat) a Nyírség középső részének felfedezésére indulhattok egy kelleme kerékpártúra keretében.

2021.

július

03.

Dél-Nyírségi kerékpáros örökségkör Dél-Nyírségi kerékpáros örökségkör

Kerékpártúra a Nyírség kiemelt történelmi emlékhelyei és örökséghelyszínei között

2021. július 3.

 A Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. és a Középkori Templomok Útja Egyesület szervezésében 2021. július 3.-án (szombat) újabb keréktúra indul. A Dél-Nyírségi kerékpáros örökségkörön a Nyírség legizgalmasabb kulturális örökségének felfedezésére indulhattok. Olyan örökséghelyszínekkel, műemlékekkel ismerkedhettek meg, amelyek Magyaroroszág fontos történelmi és szakrális emlékhelyei, meghatározó jelentőségű művészettörténeti emlékei.

2021.

június

25.

Szent László örökségtúra Szent László örökségtúra

A Felső-Tisza-vidék nyugati felének meghódítása

2021. június 25-27.

A Középkori Templomok Útja Egyesület és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága 2021. június 25. és június 27. között három napos kerékpáros örökségtúrát szervez, melynek célja a Felső-Tisza-vidék nyugati felének meghódítása. Az örökségtúrán a Felső-Tisza-vidék kiemelt jelentőségű régészeti emlékhelyeit, középkori egyházi építészeti emlékeit, reneszánsz kastélyait és természetvédelmi területeit mutatjuk be.

2021.

június

19.

Bringával a tirpák telepesek nyomában Bringával a tirpák telepesek nyomában

Kerékpáros túra a bokortanyák világába

2021. június 19.

 A Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. és a Középkori Templomok Útja Egyesület szervezésében 2021. június 19.-én (szombat) a Nyíregyházi bokortanyák felfedezésére indulhatunk egy tartalmas kerékpártúra keretében. A túrát elősorban azoknak ajánljuk, akik Nyíregyháza sajátos külterületi részét, a bokortanyák övezetét szívesen megnézik, felfedezik egy 33 kilométeres túra keretében. A várostól nyugatra mintegy tucat tanyát érintünk, Nyírtelek felé kerékpárúton haladunk, majd délre fordulva az egykori „löki” utat is keresztezve a Tiszavasvári felé vezető úttól délre a tanyák közötti dűlőutakon, több bokortanyát érintve érkezünk vissza város nyugati szélére.

2021.

június

12.

Nyíregyházi bringakör Nyíregyházi bringakör

Várostörténeti kerékpártúra Nyíregyházán

2021. június 12.

A Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. és a Középkori Templomok Útja Egyesület szervezésében 2021. június 12.-én (szombat) Nyíregyháza felfedezésére indulhattok egy izgalmas kerékpártúra keretében.

2021.

június

04.

Örökségtúra a Bükkben Örökségtúra a Bükkben

A Bükk meghódítása, középkori várak és templomok nyomában!

2021. június 4-6.

 A Középkori Templomok Útja Egyesület szervezésében 2021. június 4. (péntek) és június 6. (vasárnap) között a Bükk meghódítására indulunk. A Bükk nem könnyű préda, de nem lehetetlen. Elsősorban azok jelentkezését várjuk, akik képesek dacolni jelentősebb szintemelkedésekkel és szeretik a kihívásokat. Ez egy igazi hegyi túra lesz, amely során megismerhetitek a Bükk legizgalmasabb középkori templomaival és váraival.

2021.

május

21.

Szatmár-Beregi örökségtúra Szatmár-Beregi örökségtúra

A Felső-Tisza-vidék felfedezése!

2021. május 21-23.

 A Középkori Templomok Útja Egyesület és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság - Nyírség-Szatmár-Bereg Tájegység közös szervezésében indul el 2021. év szezonnyitó kerékpáros örökségtúrája május 21-én. A túra során a Felső-Tisza-vidék legszebb részére kalauzolunk el benneteket, ahol megismerhetitek a régió ikonikus látványosságait, természeti értékeit, legszebb örökséghelyszíneit. A kerékpártúra a térség legszebb középkori templomai mentén halad, érintve irodalomtörténeti emlékhelyeket, népi építészeti emlékeket, néprajzi értékeket. Érintetlen, kevéssé ismert helyekre is elvezetünk benneteket, vulkántúrázhattok a Kaszonyi és a Tarpai hegyen, gyalogtúrázhattok a Bockerek erdőben, ismeretlen várromokhoz.

2020.

október

10.

Hegyvidéki örökségek - Romok és kövek 1009-2020-ig Hegyvidéki örökségek - Romok és kövek 1009-2020-ig

Gyalogos örökségtúra Mogyoróska, Regéc és Hejce határában a Zemplénben

2020.10.10

A zempléni túrák már ismertek az örökségtúrázók körében. Ezúton egy rövid egynapos gyalogos túrára várjuk a hegyek, várak, földvárak, romok iránt érdeklődő túrázókat. Nem teljesítménytúrát szervezünk, de ahhoz, hogy a 12-16 km-es tervet teljesítsük, nem csak könnyed séta várható, hanem a gyalogtúrázók átlagos 4 km/óra szintes útvonalon való teljesítménye. Kellemes gyaloglás őszi erdőben.

2020.

szeptember

19.

Tirpák telepesek nyomában 3. Tirpák telepesek nyomában 3.

A bokortanyák iskolái

2020.09.19.

A kerékpáros örökségtúra célja a bokortanyák hálózatának és iskoláinak megismerése. 2020. szeptember 19.-én Nyíregyháza-Sóstófördő Múzeumfalu Tirpák portáról indulva, egy tucat bokortanyát érintve, mintegy 40 km-t megtéve tehetünk egy körtúrát, végig gondolva a digitális és a hagyományos összevont osztályú tanítás hatékonyságát.

2020.

augusztus

21.

Zempléni örökségtúra Zempléni örökségtúra

2020.08.21-23.

A Középkori Templomok Útja Egyesület 2020. augusztus 21. és augusztus 23. közötti időpontra rendhagyó kerékpáros örökségtúrát hirdet. Ezúttal egyaránt várjuk azoknak a jelentkezését, akik szeretik a kihívásokat és a komolyabb hegyi túrákat, illetve gondoltunk azokra is, akik a könnyedebb túraútvonalakat favorizálják. Újdonság, hogy ezúttal a túra során két csoportra bontva párhuzamos, különböző túraútvonalakon fognak haladni a jelentkezők, bizonyos szakaszokat viszont közösen fogunk megtenni. A nehezebb útvonal 257 km-es, amely komolyabb szintemelkedések megtételével jár, a könnyített útvonal 187 km kisebb szintemelkedéssel.

2020.

július

10.

Örökségtúra a Bódva-völgyében, a gótikus úton Örökségtúra a Bódva-völgyében, a gótikus úton

Kerékpártúra a Csereháton és Tornavidéken

2020.07.10-12.

A Bódva-völgyi örökségtúra a Kárpát-medence egy kevéssé ismert, de annál látványosabb szegletébe, a Cserehát nyugati területére vezet. Ez a terület egy igazi fehér folt, amelyet nektek kell felfedeznetek.

2020.

június

26.

Szent László örökségtúra Szent László örökségtúra

Utazás a honfoglalás és az Árpádok korába a Felső-Tisza-vidéken

2020.06.26-28.

A Középkori Templomok Útja Egyesület 2020. június 26. és június 28. között három napos kerékpáros örökségtúrát szervez, melynek célja a Felső-Tisza-vidék nyugati felének meghódítása. A túra során olyan kevéssé ismert tájegységekre érkezünk, mint a Rétköz és Bodrogköz. Az örökségtúrán a Felső-Tisza-vidék kiemelt jelentőségű régészeti emlékhelyeit, középkori egyházi építészeti emlékeit, valamint reneszánsz kastélyait mutatjuk be.

2020.

június

12.

Szatmár-Beregi örökségtúra Szatmár-Beregi örökségtúra

Templomok, vulkánok, lápok

2020. június 12-14.

A Szatmár-Beregi örökségtúra általában a szezonnyitó túránk, ahogy idén is, de most csavarunk rajta egyet és nem a megszokott útvonalon haladva új látványosságokat, új élményeket kutatunk fel. Ezúttal a műemlékek mellett a túra főszereplői a vulkánok, a lápok és a pálinka. A Szatmár-Beregi örökségtúra Magyarország észak-keleti szegletének, a Felső-Tisza-vidék „epicentrumának” felfedezésére irányul. Arra a vidékre, amelyet Móricz Zsigmond, e táj egyik leghíresebb szülötte, a történelmi Magyarország utolsó tündéri mezejének nevezett. Ez a vizek által körbezárt érintetlen táj, természetvédelmi területekben rendkívül gazdag és túralehetőségek egész tárházát kínálja az ide érkezőknek. A folyók mentén több száz kilométer hosszan tekeregnek a forgalomtól elzárt aszfaltozott töltéskoronák. Egymástól karnyújtásra lévő, hangulatos, csendes kis falvak között, az illatos Szatmár-beregi alma és szilva ültetvényeken keresztül, csodálatos természeti környezetben vezet utunk arra a vidékre, amely a középkori templomok földje

Fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket!

Ezen a honlapon egy csodálatos világ fog eléd tárulni, amely ismeretlenségével, bájával, hangulatos kis falvaiban megbúvó műemlékeivel, rejtőzködő kincseivel mindenkit rabul ejt. Ismerd meg örökséghelyszíneit, indulj el örökségtúráin és fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket.